Robert werd bestolen van 47 bitcoins (nu 165.000 euro)

Robert werd bestolen van 47 bitcoins (nu 165.000 euro)

16-08-2017 11:06 Laatste update: 26-04-2018 18:43

In februari 2014 ging Mt Gox, een Japans bedrijf waar bitcoins konden worden omgezet in dollars, failliet. De Nederlander Robert van Dijk had er net 47 bitcoins ondergebracht.

Het geld voor die 47 bitcoins heeft de 36-jarige Van Dijk nooit gezien. "Daar ben ik wel goed chagrijnig van geweest. Het ging toen om 16.000 euro." Hij is strijdvaardig om zijn bitcoins terug te krijgen, in ieder geval een gedeelte. "Mijn bitcoins hebben nu gewoon de waarde van een huis."

Biertje

Zoals vele goede ideeën begon het plan om in cryptocurrency te investeren op een vrijdagmiddag, met een biertje erbij. "Een vriend van mij had een aflevering van Alberto Stegeman gekeken, waar een huurmoordenaar werd betaald met bitcoin."

Van Dijk, die werkt in de financiële sector, ging op speurtocht en besloot samen met zijn vrienden bitcoins te gaan minen; door rekenkracht aan te bieden krijgen miners kleine stukjes van een bitcoin per transactie.

In januari 2014, na een flinke dip in de Bitcoin-koers, wilden ze gaan innen. Maar nadat de bitcoins opgestuurd werden, hoorden ze nooit meer van Mt Gox.

Grootste cybercrime ooit

Hij is naar eigen inschatting een van de duizenden Nederlanders die geld verloren zijn bij het faillissement van Mt Gox.

Door een hack bij het bedrijf werden er 650.000 bitcoins verduisterd. Met de stijgende waarde van Bitcoin wordt het de grootste cybercrime ooit genoemd.

"Ik weet zeker dat hier ooit nog een film van gemaakt wordt", zegt Van Dijk. Inmiddels is de vermoedelijke witwasser van de gestolen bitcoins, de Russische baas van Bitcoin-beurs BTC-E Alexander Vinnik, opgepakt.

Verenigen

Bij het faillissement is er beslag gelegd op zo'n 200.000 bitcoins, ongeveer een kwart van de totale waarde van het bedrijf. De Japanse curator is nu al jaren bezig met het verdelen van deze beslaglegging, terwijl de waarde van de bitcoin maar blijft stijgen.

"De curator wil iedereen 25 procent van het geclaimde bedrag teruggeven. Maar wij willen 25 procent van de bitcoins terug." Voor hem is het het verschil tussen 4.000 en 41.000 euro.

De site CryptoVinder.com probeert nu Nederlandse slachtoffers te verenigen, om zo via de Nederlandse ambassade in Tokyo meer informatie te krijgen en vragen te kunnen stellen. Van Dijk heeft zich aangesloten bij de club.

Geen medelijden

Overigens is hij niet uit op medeleven: "We zitten met onze vriendengroep nog in tal van andere cryptocurrencies." Zo kocht hij in begin 2014 met 5 vrienden voor 800 euro ethers. "Dat is nu zo'n 1,2 miljoen euro waard."

Zelfs in Bitcoin is hij blijven investeren. "Ik ben mijn vertrouwen in Bitcoin niet verloren, maar wel mijn vertrouwen in exchanges zoals Mt Gox."

Daarom heeft hij nu een eigen Wallet, waardoor hij niet meer afhankelijk is van een handelsplatform. "Ik moet gewoon zorgen dat ik het in eigen hand houd, zodat het me niet nog een keer gebeurt."