Schiphol over op Nederlandse windenergie

Schiphol over op Nederlandse windenergie
16 augustus om 11:18
Laatste update: 26 april om 18:43

Luchthaven Schiphol draait volgend jaar volledig op groene stroom uit windmolens.

Vanaf 1 januari volgend jaar draait Schiphol volledig op duurzame elektriciteit die is opgewekt in eigen land. Het luchthavenbedrijf heeft daarover een overeenkomst gesloten met stroomleverancier Eneco. Het contract heeft een duur van tenminste 15 jaar, eerst uit bestaande duurzame bronnen maar vanaf 2020 geheel uit nieuw gebouwde windparken.

Deals met grootverbruikers als Schiphol maken het mogelijk voor het energiebedrijf om te investeren in nieuwe windmolenparken. “Het is voor de energietransitie cruciaal dat het bedrijfsleven, veruit de grootste energieverbruiker, verduurzaming omarmt”, aldus topman Jeroen de Haas van Eneco.

De luchthavens Schiphol, Rotterdam, Eindhoven en Lelystad verbruiken samen ongeveer 200 gigawattuur aan stroom per jaar. Dat is te vergelijken met het verbruik van 60.000 huishoudens, wat ongeveer zoveel is als de complete gemeente Zwolle of 2x Haarlem. Groen bezig, maar hoeveel gas wordt er verbruikt? Het gasverbruik is bij huishoudens vele malen hoger dan elektriciteit. 

 

Lees meer over:

Deel via