Deze zonnepanelen zijn 'made in Zaandam'

Deze zonnepanelen zijn 'made in Zaandam'

08-08-2017 13:16 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Energyra wil in een fabriek in Zaandam 350 duizend zonnepanelen per jaar maken.

Energyra is het eerste bedrijf dat op een wat grootschaligere manier zonnepanelen gaat produceren in Nederland. Bert Schouws is een van de twee oprichters van Energyra. Hij wil de status quo van de wereldwijde zonnepanelenproductie aanpakken. "Omdat de gemiddelde kwaliteit van de zonnepanelen slecht is. Omdat de vrijwel uitsluitend Aziatische producten alleen maar zijn gericht op een lage prijs en omdat premium kwaliteit voor een eerlijke prijs moeilijk te krijgen is", zegt Schouws.

De panelen die Energyra in Zaandam wil gaan maken zijn ontwikkeld door het Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten. Schouws: "Ze zijn goed voor een rendement dat 10 tot 15 procent hoger is dan normale panelen. Ze kunnen beter tegen extreme omstandigheden en blijven langer goed." De nieuwe technologie is gepatenteerd waardoor namaak uit China voorlopig niet op Europese markt mag komen.

'Slechts een niche'

Al jaren lang pochen diverse bedrijven met dat ze grootschalig zonnepanelen in Nederland willen gaan produceren. Tot nu toe kwam het er nooit van. "Ik ben er altijd wat sceptisch over die verhalen," zegt Jaap Baarsma van Holland Solar. Als voorzitter van de branchevereniging voor bedrijven die actief zijn met zonne-energie zag hij vele plannen langskomen. "Tot nu toe ging alle techniek die was bedacht voor zonnepanelen rechtstreeks naar China. Het Verre Oosten heeft een voorsprong in de volumes. Ook nu is het project hier slechts een niche."

Bij Energyra zien ze dat niet zo. Het bedrijf begint met een productielijn waar jaarlijks 350.000 panelen worden gemaakt. Die zijn goed voor 100 Mw aan vermogen. In Nederland komt er dit jaar zo’n 1 gigawatt, dus tien keer zoveel, aan capaciteit uit zonnepanelen bij. 

Gerobotiseerd

Energyra denkt dan ook al aan schaalvergroting. "De fabriek wordt volledig gerobotiseerd. Daardoor kunnen we met 50 tot 60 man personeel volstaan", zegt Schouws.  "We steken er 21 miljoen euro in. In het tweede jaar is het plan om een tweede productielijn neer te zetten. Dan verdubbelt de capaciteit."

Omdat alles met de robot wordt gemaakt, denkt Schouws ook dat de productie economisch haalbaar is in Nederland. "Het personeel moet ook goed kunnen klaverjassen’, grapt hij. "Want in feite gaat alles automatisch." 

CO2-voetafdruk

Productie van zonnepanelen in Europa wordt steeds belangrijker. Klanten snakken volgens Schouws naar Europese producten. "In Frankrijk bijvoorbeeld is de vraag naar 'Made in Europe'-zonnepanelen groot", zegt hij.

"Dat komt omdat ze daar goed letten op de totale CO2-voetafdruk. Zonnepanelen worden in China gemaakt met machines die uit Europa komen. Door al dat heen en weer varen is er veel extra uitstoot. Vanwege milieu-aspecten hebben Europese panelen inmiddels een streepje voor. Overheden zoals in Frankrijk en bedrijven vragen er steeds vaker naar."