Video: een 3D-geprinte bril die alleen jou past
De Nederlandse startup Roger Bacon maakt 3D-scans van klanten om voor iedereen een unieke bril die precies past te 3D-printen.
Het levert de nodige frustratie op voor de brillenzoeken: te smalle neusvleugels of te korte pootjes. De belofte van brillenproducent Roger Bacon is dat de bril altijd past.
Het geheim is dat opticien in zijn winkel een 3D-scan van het hoofd van de klant maakt, waarna een unieke bril met de 3D-printer wordt gemaakt. "Dat gebeurt in een fabriek in Duitsland", zegt oprichter Pieter Jonckheer . In het kantoor in Amsterdam worden daarna de pootjes (veren) aan de bril gezet en de verdere afwerking gedaan. Inmiddels doen 34 onafhankelijke opticiens in Nederland mee en 6 in Amerika. Het bedrijf verkoopt nu zo'n 50 brillen per maand à 320 euro per stuk.
Concurrentie
Zoek je online op '3D-geprinte bril', dan lijkt het concept al door velen geadopteerd te zijn. Maar tot nu toe is het geen van de concurrenten gelukt om uit de testfase te komen. Het Nederlandse Boulton Eyewear had in 2015 succes met unieke brillen via een Kickstarter-campagne, het haalde 35.000 euro op, maar daarna besloot de startup niet als brillenmerk door te gaan. Tegenwoordig produceert het 3D-producten voor de zakelijke markt.
Wel verkoopt het bedrijf Monoqool op grote schaal 3D-geprinte brillen, maar deze worden niet aangepast aan de vormen van het hoofd van de klant.
Nieuwe investering
Eerder dit jaar ontving Roger Bacon een investering van 750.000 euro. Jonckheer verwacht komend jaar alweer een nieuwe investering nodig te hebben om het concept wereldwijd uit te rollen. "De proeffase is voorbij, nu gaat de focus naar marketing en sales."