Deze Nederlandse VR-game leert je rustig ademhalen

Deze Nederlandse VR-game leert je rustig ademhalen

09-07-2017 11:37 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De VR-game Deep bestuur je door rustig te ademen. Door deze oefeningen zouden mensen beter met stress om kunnen gaan.

Deep speel je met een band om je buik waarop een skipashouder is gemonteerd. Hoe dieper je inademt, hoe meer koord er uit de oprolkatrol komt. Een klein Arduino-computertje houdt dat in de gaten en weet dus precies hoe je in- en uitademt. De game is gemaakt door gamedesigners Owen Harris (Ierland) en Niki Smit (Nederland) en wordt door promovendus Joanneke Weerdmeester van de Radboud Universiteit ingezet om onderzoek te doen. 

"Je kunt Deep het beste zien als een soort meditatiegame waar je ontspanningsoefeningen op een interactieve manier uitvoert", zegt Weerdmeester. Het is daarbij van belang dat je goed vanuit de buik, en diep en langzaam ademt. Hoe rustiger je ademhaling is, hoe beter je de game speelt.

Stress verminderen

In de game zwem je door een onderwaterwereld. Het rondje op het beeld wordt groter als je inademt en weer kleiner als je uitademt. Ook de wereld verandert mee met jouw ademhaling: hoe dieper en langer je inademt, hoe kleurrijker de wereld wordt.

In september begint Weerdmeester met haar eerste grote onderzoek met Deep. Bij een groep studenten wordt het stressniveau eerst verhoogd, waarna ze Deep gaan spelen om dat niveau weer te verlagen.

Ook wordt Deep specifiek op kinderen gericht. "Voor kinderen is therapie vaak een abstracte vorm van behandeling, maar door ze interactieve opdrachten te geven hopen we hun emotionele welzijn te bevorderen en hen meer controle te geven over hun angsten.