Hackers probeerden kerncentrales VS aan te vallen

Hackers probeerden kerncentrales VS aan te vallen

07-07-2017 07:51 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Hackers hebben sinds mei geprobeerd om Amerikaanse kerncentrales aan te vallen.

Dat schrijft The New York Times. De krant heeft een rapport in handen van de FBI en het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De hackers probeerden binnen te dringen in computernetwerken van bedrijven die kerncentrales aansturen. Onder meer de Wolf Creek Nuclear Operating Corporation zou een doelwit geweest zijn. Verder zijn ook fabrieken en energiefabrieken aangevallen.

In een statement schrijft de FBI dat er 'geen sprake is van een dreiging voor de publieke veiligheid'. Als er al impact geweest is, zou dat niet verder reiken dan administratieve en bedrijfsnetwerken. Deze netwerken zijn volgens Wolf Creek-woordvoerders afgesloten van het netwerk dat de centrale bedient.

Het is niet duidelijk wie de hackers zijn en waar ze vandaan komen. De aanvallers zouden geprobeerd hebben om de computersystemen in kaart te brengen voor vervolgaanvallen.

Kerncentrale Iran

In een Iraanse kerncentrale richtte de computerworm Stuxnet in 2010 grote schade aan. De centrifuges in de centrale gingen door Stuxnet veel sneller of juist veel trager draaien. Amerikaanse en Israëlische geheime diensten zouden de malware hebben ontwikkeld om Iran te frustreren in zijn pogingen om een atoommacht te worden. 

Lees ook: Hoe staatsmalware een Derde Wereldoorlog dichterbij brengt