Een kijkje in het nieuwe mega-datacenter AM4 in Amsterdam

Een kijkje in het nieuwe mega-datacenter AM4 in Amsterdam

5 juli 2017 om 17:24
Laatste update: 26 april 2018 om 19:45

Aan de Amsterdamse ring is vandaag een enorm nieuw datacenter geopend: AM4. We namen een kijkje.


Midden op het Science Park in Amsterdam staat een groot en duister gebouw. In de 13 verdiepingen tellende toren zijn geen ramen te bekennen, de buitenkant ruikt nog naar verf. De AM4, het 160 miljoen euro kostende nieuwe datacenter van Equinix, staat opnieuw in Amsterdam. Onze hoofdstad wordt gezien als de digitale haven waar al het verkeer samenkomt. Na Londen is Amsterdam de belangrijkste stad waar data wordt opgeslagen, zo blijkt uit onderzoek van de Dutch Datacenter Association.

Amsterdam is wereldspeler

In Amsterdam is het commerciële Nederlandse internet begonnen. De derde website ooit werd op het Science Park gehost: die van Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica. Nikhef werkte nauw samen met CERN, de organisatie die het wereldwijde web heeft gemaakt. Vanuit het Science Park is de digitale infrastructuur langzaam uitgebreid naar de rest van Amsterdam en Nederland. Omdat Amsterdam vergeleken met andere wereldsteden relatief klein is, kun je datacentra goed aan elkaar verbinden. Daarnaast beschikt Amsterdam over één van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld: de AMS-IX.

Een datacenter ziet eruit als een grote hal met allemaal ijzeren kasten waarin servers achter slot en grendel zitten. De AM4 wordt ook goed beveiligd: overal lopen beveiligers rond en je komt er zonder afspraak niet binnen. Alleen de IT-mensen van Equinix en klanten krijgen toegang, bijvoorbeeld om servers te plaatsen of onderhoud te plegen.

38% van dataverkeer via Equinix

Je kunt een datacenter het beste zien als een soort hotel. Klanten huren ruimte en plaatsen servers waar data op wordt opgeslagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om je Facebook-foto's en verstuurde tweets, maar ook om Netflix-video's of de zoekmachine van Google. Zowel content als diensten worden in datacentra opgeslagen om ze snel voor je toegankelijk te maken.

Stel, je wilt op je smart-tv een Netflix-serie kijken. Dan maakt je smart-tv via de internetverbinding connectie met het datacenter waar de video staat opgeslagen. Hoe dichterbij het datacenter zich bevindt, hoe sneller de video laadt. Als je de video moet ophalen vanuit Australië duurt het laden een stuk langer dan dat de serie in Amsterdam op een server staat.

"Alle content en apps worden hier opgeslagen om ze zo dicht bij de gebruiker te krijgen" zegt Rick Pijpers, directeur marketing bij Equinix. "Je zult hier grote digitale giants aantreffen zoals Google en Microsoft, maar denk ook aan sociale media en grote contentpartijen als Netflix. En jullie staan hier ook!" In totaal verwerken de Amsterdamse datacentra van Equinix zo'n 38 procent van het Nederlandse dataverkeer.

Twee soorten datacentra

Volgens Pijpers heb je twee soorten datacentra: één waar ruimte belangrijk is, en één waar connectiviteit belangrijk is. Googles megadatacenter in de Eemshaven is een voorbeeld van een datacenter waar ruimte belangrijk is: daar kunnen ze zo veel mogelijk servers en zo veel mogelijk data kwijt. Hier speelt snelheid een minder grote rol.

Dan heb je datacentra waar connectiviteit belangrijk is, zoals die van Equinix. Deze datacentra zijn direct verbonden met de belangrijke internetknooppunten en hebben als doel om data zo snel mogelijk toegankelijk te maken.

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de Google Drive-dienst op een server in Equinix staat, maar jouw Drive-bestanden zijn opgeslagen in de Eemshaven. Eerst wil je zo snel mogelijk toegang tot de dienst, daarna worden de bestanden geladen.

Internetknooppunten

Naast datacentra heb je ook nog internetknooppunten die belangrijk zijn voor onze digitale infrastructuur. Het zijn letterlijk knooppunten: ze knopen al die datacentra aan elkaar, én aan de internetproviders.

Zo staan de servers van Facebook, die bij Equinix worden gehost, direct aangesloten op internetknooppunt AMS-IX. Op die manier kun je bijvoorbeeld als Ziggo-klant heel snel Facebook laden, omdat Ziggo ook op de AMS-IX is aangesloten. "Je kunt ons het beste zien als een rotonde", legde Henk Steenman, CTO van de AMS-IX, eerder uit. "Het internetverkeer zijn de auto's, de wegen die op de rotonde uitkomen zijn de aangesloten netwerken."

Verder uitbreiden

De verwachting is dat Equinix de komende jaren een nieuw datacenter gaat bouwen, opnieuw in Amsterdam. "In 2012 hebben we de AM3 geopend en inmiddels is het 2017 en openen we AM4. Daaruit kun je opmaken dat de AM3 aan de grens van zijn capaciteit zit", aldus Pijpers.

De nieuwe uitbreiding heeft vooral te maken met de opkomst van het internet of things: dat alle apparaten in de toekomst met het internet worden verbonden. Al die apparaten verwerken data, en die data moet ergens worden opgeslagen - samen met al je toekomstige Facebook-foto's en nog te kijken Netflix-series.

Lees meer over:

Deel via