Onderzoek: 'seksrobots kunnen zorgen voor revolutie'

Onderzoek: 'seksrobots kunnen zorgen voor revolutie'

05-07-2017 12:04 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Seksrobots kunnen een revolutie teweeg brengen, maar er zijn ook gevaren. Dat blijkt uit een onderzoek waar een Nederlandse wetenschapper aan mee werkte.

De Foundation for Responsible Robotics (FRR) heeft woensdag een onderzoek gepresenteerd over onze seksuele toekomst met robots. Zulke robots bieden volgens de onderzoekers veel kansen, bijvoorbeeld voor ouderen, mensen met een beperking of mensen die een traumatische ervaring met seks hebben.

Van de andere kant zijn er ook ethische risico’s. De onderzoekers wijzen op een toenemende objectificatie van vrouwen. Ook kunnen seksrobots zorgen voor een verschuivende blik op seksuele handelingen die normaal gesproken illegaal zijn, waarschuwen de onderzoekers.

Eén van de auteurs van het onderzoek is Dr. Aimee van Wynsberghe, gespecialiseerd in robotethiek aan de Universiteit Twente. “In sommige gevallen, als je het hebt over mensen die niet alleen gehandicapt zijn maar ook getraumatiseerd, zouden seksrobots een behulpzaam instrument kunnen zijn om te helpen bij hun genezingsproces”, zegt Van Wynsberghe tegen The Guardian.

Sociale gevolgen

“Er zijn absoluut voordelen aan de technologie, maar zoals alles is er een balans. Je moet een balans maken tussen een gebrek aan regulering - waarbij je robots met het uiterlijk van kinderen hebt en vrouwen als seksuele objecten – en overregulering waarmee je de technologie afremt”, aldus Van Wynsberghe.

Noel Sharkey, ermitus professor Robotica en Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Sheffield en mede-oprichter van het FRR, zegt dat de opkomst van seksrobots zeker is. “De zorg is dat niemand er nu over praat”, zegt Sharkey tegen The Telegraph. Mensen doen er nu lacherig over, maar de professor verwacht dat er veel meer seksrobots komen.

Ze kosten nog duizenden euro's

Volgens het onderzoek is ruim tweederde van de mannen en zo’n 30 procent van de vrouwen voor het gebruik van seksrobots. Die robots kosten nu nog tussen de 5000 en 15000 dollar, maar fabrikanten willen ze snel goedkoper maken. Daarbij speelt mee dat er zowel in Azië als in het westen steeds meer winkels en speciale seksrobot-bordelen komen. Juist daarom moeten we bedacht zijn op de gevaren van de robots, vindt Sharkey. Hij wijst op gevaren zoals sociale isolatie of zelfs verslaving aan aan seksrobots.