Deze app toont hoeveel telefoonmasten je omringen

Deze app toont hoeveel telefoonmasten je omringen

23 juni 2017 om 06:44
Laatste update: 26 april 2018 om 20:16

Designer Richard Vijgen maakt met zijn app onzichtbare radiosignalen zichtbaar.

Als je weet hoeveel apparaten, palen en zenders er voor nodig zijn om één berichtje van de ene naar de andere telefoon te krijgen, dan wordt technologie ineens iets magisch. Maar volgens data-visualisator Richard Vijgen zijn mensen dit aan het vergeten, omdat alles altijd zo makkelijk gaat. Zelfs de palen die de connectiviteit brengen, worden zo goed en kwaad als het gaat verborgen.

Dat was vroeger wel anders, zegt Vijgen tegen RTL Z. "Vroeger hadden radiopalen een speciale status, neem bijvoorbeeld de radio van Shukhov in Moskou, of de Fernsehturm in Berlijn." Om het onzichtbare weer zichtbaar te maken, heeft hij de app The Architecture of Radio gemaakt, te downloaden voor Android (2,42 euro) en iOS (3,49 euro). "Je kijkt als het ware door de telefoon heen." Je ziet alle palen en satellieten die op dat moment in de buurt zijn. Bekijk het interview met Vijgen:


De app wordt niet alleen gebruik voor bewustwording. Vijgen heeft al verschillende berichten binnengekregen van mensen die beweren ziek te worden van straling. "Voor hen is de app eindelijk een bewijs voor hun kwalen."

Bright Night

Vijgen sprak onlangs op onze gratis Bright Night: Tasting Technology op het International Festival of Technology in Delft. Bekijk ook het interview met Joost Alferink over de data van 10.000 voeten en het interview met Leanne Wijnsma over de geur van een datalek.

Like Bright op Facebook om op de hoogte te blijven over onze events.

Lees meer over:

Deel via