Nieuwe JanSport-rugzak is met een app te scannen

Nieuwe JanSport-rugzak is met een app te scannen

21-06-2017 13:43 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Rugzakmaker JanSport heeft een 'sociale' rugzak ontwikkeld die als een soort QR-code werkt. Via een app zie je wie de eigenaar is.

JanSport is bekend van zijn rugzakken, waaronder een heleboel geruite modellen. Het nieuwste model met ruitjes is er echter niet zomaar één: het is een soort qr-code. Hoewel hij geen elektronica bevat, wordt het zo toch een soort slimme tas, meldt CNN.

Het concept is van MIT-professor Yoel Fink, tevens CEO van Advanced Functional Fabrics of America (AFFOA). Omdat elke tas weer een iets ander patroon heeft, kunnen de tassen door een bijbehorende app worden gescand en herkend. Zo’n scan kan vervolgens aan allerlei acties worden gekoppeld.

Eigenaar verloren tas vinden

Zo zouden gebruikers bijvoorbeeld hun Instagram, Snapchat of Facebook kunnen delen via hun tas. Fink ziet ook mogelijkheden om automatisch contact met de eigenaar te zoeken als een verloren tas wordt gescand. Vooralsnog heeft JanSport nog maar 300 exemplaren van zijn tas. Het is nog niet zeker of het bedrijf zulke code-tassen op grote schaal wil gaan produceren. Zo ja, dan duurt het nog minstens 18 maanden tot ze te koop zouden zijn.