Uber ontslaat hoofd zelfrijdende auto's na beschuldigingen van diefstal

Uber ontslaat hoofd zelfrijdende auto's na beschuldigingen van diefstal
31 mei om 07:04
Laatste update: 26 april om 20:47

Uber heeft Anthony Levandowski, hoofd van de afdeling zelfrijdende auto's, ontslagen. Hij is beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen van Google.

Het ontslag van Levandowski komt door zijn betrokkenheid in de rechtszaak tussen Uber en Waymo, schrijft The New York Times. Waymo is het zusterbedrijf van Google dat aan zelfrijdende auto's werkt.

Anthony Levandowski werkte eerst bij Waymo, waarna hij zijn eigen bedrijf Otto startte. Otto werd afgelopen jaar door Uber gekocht voor 680 miljoen dollar. Daarmee haalde de taxidienst een bedrijf binnen dat technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelde. Maar Google claimt dat er 14.000 technische documenten zijn gestolen met informatie, waarmee Uber nu zijn zelfrijdende auto maakt. Hierbij gaat het om een Lidar-techniek die Uber gebruikt, maar die door Waymo is ontwikkeld.

Hij weigerde informatie te geven

Uber ontkent dat er sprake is van diefstal. Een rechter bepaalde dat Levandowski mee moest werken aan het onderzoek, maar dat deed hij niet. Daarop zette Uber hem maandenlang onder druk, maar toen hij de informatie uiteindelijk niet overleverde, werd Levandowski ontslagen. 

"De afgelopen maanden heeft Uber voldoende bewijs geleverd dat de zelfrijdende technologie onafhankelijk is ontwikkeld", schreef Ubers Angela Padilla naar werknemers. "In die periode heeft Uber er bij Anthony op aan gedrongen om mee te werken, om de rechtbank ons punt te laten bewijzen. We nemen onze verplichtingen hierin heel serieus, daarom hebben we ervoor gekozen om zijn werkzaamheden bij Uber te beëindigen."

Lees meer over:

Deel via