Rotterdamse MVRDV tovert snelweg om tot wandelpark

Rotterdamse MVRDV tovert snelweg om tot wandelpark

04-06-2017 10:51 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Een verhoogde snelweg in Seoul is door MVRDV omgebouwd tot groene wandelweg.

Afgelopen week opende in het Zuid-Koreaanse Seoul de 983 meter lange skygarden die gemaakt is door het Rotterdamse MVRDV. Het project Seoullo is de herbestemming van een verhoogde snelweg uit 1970 tot wandelpark. Het bijna een kilometer lange viaduct voor voetgangers ligt vlakbij het centraal station van Seoul. Wat moet het fantastisch zijn om op een fly-over te lopen.

Het Rotterdamse MVRDV heeft zich vanaf de start in 2015 hard gemaakt om de vergeten infrastructuur als aanjager van een groenere stad in te zetten. Het 16 meter hoge lineaire park op een staal- en betonstructuur bevat de grootste variëteit aan planten in Korea. Verdeeld over 645 potten zie je 50 families en 228 soorten van struiken, bomen en bloemen. In totaal zijn er 2400 planten. Nieuwe bruggen en trappen verbinden het viaduct met winkels, hotels en tuinen in de stad.

Op z’n Aziatisch is het park ingericht met een strenge indeling op kleur, geur, identiteit en compositie. Ook het alfabet wordt ingezet om het langgerekte park vorm te geven. Net als bij de High Line in New York, vormgegeven door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, biedt ook deze verhoogde infrastructuur door de stad een plek aan activiteiten als voorstellingen, ontmoetingspunten en cafeetjes. ‘s Avonds wordt de skygarden spectaculair blauw verlicht, een kleur die volgens MVRDV vriendelijk voor de natuur is.


Lees ook: 's Werelds meest innovatieve architectuur komt uit Rotterdam