Onderzoek: eSports erg populair onder Nederlandse jongeren

Onderzoek: eSports erg populair onder Nederlandse jongeren

23-05-2017 07:23 Laatste update: 26-04-2018 20:47

39 procent van de Nederlanders van 14 tot 35 jaar noemt zich fan van eSports. Dat blijkt uit een onderzoek naar professioneel gamen.

Van de Nederlandse fans van eSports is 45 procent hoogopgeleid, 76 procent man, 50 procent werkend. Dat blijkt uit een onderzoek door Nielsen onder duizend Nederlanders van 14 tot 35 jaar. Die groep is opgedeeld in eSports-fans (39%) en de rest. De eSports-fans zijn gamers die 20 procent van hun tijd zelf aan het gamen zijn. Ook besteden ze gemiddeld 4 uur per week aan eSports (8 procent). Dat is meer dan aan films kijken (7%), maar minder dan tv kijken (10%) en socialmedia-gebruik (12%). Ze besteden ook nog veel tijd aan zelf sporten (8%), evenveel als aan eSports. 

Voetbal en F1

Ook blijkt dat eSports-fans veel fanatieker andere sporten in het echt volgen. Voetbal en Formule 1 scoren het hoogst, gevolgd door atletiek en darten. Schaatsen komt niet eens voor in de top 10 van sporten die eSports-fans graag kijken. Een voorzichtige conclusie is dat eSports-fans niet onsportief zijn, zowel passief als actief.

YouTubers

Veel fans die interesse hebben of hadden in een bepaalde game, blijven die game volgen in eSports-verband. Dit zijn de zogenoemde 'oude' fans. De meeste nieuwe eSports-fans worden geënthousiasmeerd door vloggers en YouTubers. Dat is niet verrassend, omdat veel gamende vloggers en YouTubers zich specialiseren in een of twee populaire games. De meest populaire games kennen inmiddels allemaal een professionele competitie. 

In Nederland richtten de achttien eredivisieclubs eerder dit jaar de E-Divisie op, een officiële competitie in de game FIFA. Ajax werd onlangs de eerste kampioen.

Meer over eSports:

Nederland stort zich op eSports: het grote geld gloort?

Ajax opent eigen trainingsruimte voor eSports

Volg ook het Bright YouTube-kanaal waar je binnenkort een reportage ziet van een groot internationaal eSports-toernooi.