Overleg in Brussel over laptopverbod handbagage

Overleg in Brussel over laptopverbod handbagage

17-05-2017 12:44 Laatste update: 26-04-2018 21:18

De Nederlandse antiterreurbaas Dick Schoof van de NCTV is aanwezig bij het overleg in Brussel over een mogelijk verbod op laptops in de handbagage van vliegtuigen.

Nu al moeten laptops en andere elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage worden opgeborgen op vluchten tussen de VS en sommige landen in het Midden-Oosten. Terroristen zouden plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen. 

Door het laptopverbod moeten reizigers verplicht een koffer inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken. De Amerikanen zouden de maatregel willen nemen uit vrees voor explosieven in elektrische apparaten groter dan een telefoon. De Amerikaanse onderminister van binnenlandse veiligheid Elaine Duke schuift aan om daar meer over te vertellen. 

Besproken wordt hoe moet worden omgegaan met zo’n eventueel verbod. De Europese Commissie wil dat de EU een gezamenlijke positie inneemt en wordt vertegenwoordigd door de EU-commissarissen van Transport en Binnenlandse Zaken. Ook zijn uit zeven lidstaten luchtvaart- en veiligheidsexperts aanwezig. Het overleg duurt naar verwachting tot in de vanavond. 

1 miljard dollar

Het verbod zou luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar kunnen gaan kosten. Volgens topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA zou het niet alleen kostbaar zijn, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS.

De IATA-directeur is er niet van overtuigd dat de ernst van de dreiging de ingrijpende maatregel rechtvaardigt. Hij wil graag meer informatie van de Amerikanen en roept de EU en de VS op om luchtvaartmaatschappijen nauw te betrekken bij eventuele maatregelen.