Angst voor nieuwe golf ransomware op maandag

Angst voor nieuwe golf ransomware op maandag

14 mei om 12:28
Laatste update: 26 april om 21:18

Europol vreest maandag een nieuwe golf van besmettingen met ransomware. Inmiddels zijn al 200.000 computers in 150 landen besmet.

Lees ook: Slachtoffers ransomware: 'Je schaamt je wel'

Vrijdag voerden onbekende hackers een van de grootste wereldwijde aanvallen in jaren uit met een gijzelvirus. Europol-directeur Rob Wainwright vreest dat er morgen als er veel computers bij bedrijven worden opgestart, mogelijk weer veel computers wereldwijd besmet worden.

Bijna niemand betaalt het losgeld

Volgens de eerste cijfers van Europol zijn sinds vrijdag, toen de aanval begon, zeker 200.000 computers in 150 verschillende landen getroffen door het virus. Volgens Wainwright heeft bijna niemand het losgeld betaald voor de gekaapte computers en raakten vooral systemen van bedrijven besmet. En nog steeds neemt het aantal besmette pc's toe. "Ik ben bezorgd over de mensen die morgen op hun werk hun niet goed beveiligde computer opstarten. Het zou kunnen leiden tot dezelfde taferelen als vrijdag,'' aldus Wainwright.

Ransomware met een wormvirus

Het virus heeft volgens Wainwright zo snel om zich heen kunnen grijpen doordat het programma een bijzondere combinatie van ransomware en een wormvirus was. Ransomware, ofwel gijzelsoftware, maakt een computer onbruikbaar en eist losgeld om dit te herstellen. Een wormvirus is een virus dat zichzelf ongezien verspreidt van de ene naar de andere computer.

Het virus dat afgelopen vrijdag opdook, maakte gebruik van een kwetsbaarheid in Windows, waardoor het hele netwerk de klos is zodra er een computer besmet raakt. Daardoor sloeg het virus vooral toe in bedrijven. Hoe het virus in eerste instantie een netwerk binnenkomt, is nog onbekend. Windows-pc's met de laatste beveiligingsupdates en anti-virus zouden veilig moeten zijn.

Nederlandse parkeergarages getroffen

In Nederland ontstonden door de ransomware problemen bij de parkeergarages van Q-Park, doordat betaalautomaten besmet waren geraakt.

Lees meer:

Slachtoffer van ransomware: 'Je schaamt je wel'

Ransomware steeds makkelijker te verspreiden: iedereen kan het

Lees meer over:

Deel via