Problemen ransomware parkeergarages Q-Park houden aan

Problemen ransomware parkeergarages Q-Park houden aan

14 mei om 11:01
Laatste update: 26 april om 21:18

Nog zeker elf parkeergarages van Q-Park hebben zondag problemen vanwege automaten die besmet zijn met ransomware.

Meer over ransomware: Slachtoffers ransomware: 'Je schaamt je wel'
Angst voor nieuwe golf ransomware

Parkeerbedrijf Q-Park is zondag nog hard aan het werk om de problemen met betaalautomaten die zijn besmet met ransomware op te lossen. Sommige klanten kunnen hierdoor hun parkeerkaartje niet betalen. Elf parkeergarages hebben nog steeds problemen, zegt directeur Mark van Haasteren tegen RTL Nieuws. Extra medewerkers proberen daar het verkeer in goede banen te leiden.

"Het kost veel tijd om de computers schoon te maken en de software te vervangen'', zegt Van Haasteren. De directeur van Q-Park laat weten dat klanten gewoon de parkeergarages kunnen binnenrijden, ook als het een vestiging is waar de geldautomaat niet werkt. "Mensen die naar buiten willen rijden, kunnen dat via de intercom laten weten. Dan wordt er gezorgd dat ze de parkeergarages kunnen verlaten.''

Wereldwijde aanval

Vrijdag verspreidde een wereldwijde ransomware-aanval zich met flinke snelheid over de wereld. Uit zeker 75 landen kwamen meldingen van ransomware-slachtoffers binnen. Bij de aanval worden Windows-computers gegijzeld door zogeheten WanaCrypt0r-ransomware. Als de infectie een computer heeft overgenomen, dan gaat die op slot en kan een gebruiker niet meer bij zijn bestanden, tenzij hij 300 dollar in bitcoins overmaakt.

Automaten resetten

Die melding verscheen ook op parkeerautomaten van Q-Park. Dat moest worden opgelost door de poorten handmatig open te doen. Bij sommige parkeergarages, waaronder die bij de Megastore Alexandrium, ontstond zaterdagavond een opstopping. Monteurs zijn naar de getroffen parkeergarages gestuurd om de betaalautomaten te resetten.

De verspreiding van de ransomware leek zaterdag gestopt, maar het lijkt erop dat er weer een andere variant actief is, die zich nu verspreidt en de genomen maatregelen omzeilt.

Lees meer over:

Deel via