Vanaf vandaag: BKR-registratie bij telefoon op afbetaling

Vanaf vandaag: BKR-registratie bij telefoon op afbetaling

30 april 2017 om 22:03
Laatste update: 26 april 2018 om 21:49

Een abonnement met een (dure) smartphone op afbetaling, levert sinds vandaag een BKR-registratie op. Hoeveel minder hypotheek kun je daardoor krijgen?

Zo'n 85 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar heeft een telefoon op afbetaling. Ze leggen niet meteen 700 à 800 euro cash op tafel voor de nieuwste iPhone of Samsung, maar financieren hun mobieltje door maandelijks een hoger bedrag te betalen. Na één of twee jaar is de telefoon afbetaald en van jou.

Zo krijg je geen BKR-registratie

De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe abonnementen op afbetaling en niet voor lopende contracten. Bovendien wordt alleen het krediet op je smartphone geregistreerd, niet het telefoonabonnement zelf. Wie geen BKR-registratie wil heeft een paar opties: 

  • Reken je dure mobiel in één keer af en neem een sim only abonnement.
  • Kies een mobieltje dat minder dan 250 euro kost. Toestellen onder de 250 euro vallen niet onder de BKR-registratie.
  • Sluit onderhands een lening af bij familie, want die worden niet geregistreerd bij het BKR. Maar ook die moet je natuurlijk terugbetalen.
  • Een zakelijke telefoon in je eigen BV wordt ook niet bij het BKR geregistreerd.
  • Lease-mobieltjes vallen niet onder de nieuwe regels.​

Kredietcheck

Telecomproviders moeten vanaf vandaag de kredietwaardigheid van hun klanten vaststellen. Kun jij het abonnement en de smartphone op afbetaling betalen? In de belwinkel of online moet je een zogenoemde inkomens-lastentoets invullen. Ze vragen naar:

  • Gezinssamenstelling
  • Netto maandinkomen
  • Woonlasten per maand

De klant moet deze gegevens naar waarheid invullen en de verkoper moet dit geloven op je mooie blauwe ogen. Want volgens de wet hoef je voor kredieten onder de 1000 euro geen loonstrook of bankrekening te laten zien. Dit gebeurt alleen als je toestel meer dan 1000 euro kost. Heb je gelogen, dan moet je meteen de alles aflossen en vervalt het krediet.

Hoeveel schulden heb je?

Vervolgens volgt er een online-check bij het BKR. Kun je met jouw inkomen zo'n mobiel abonnement met telefoon op afbetaling betalen? En hoeveel schulden heb je al? Ze kijken of je een creditcard hebt, rood kunt staan op je betaalrekening, koopt op afbetaling bij een webwinkel, een hypotheek, doorlopend, aflopend krediet of private lease auto hebt.

Verder is de betaalmoraal belangrijk. Heb je in het verleden al je rekeningen netjes betaald? Wie een negatieve BKR-registratie heeft, kan moeilijker een smartphone op afbetaling krijgen. En negatieve codering blijft vijf jaar zichtbaar bij het BKR: ook al is de schuld inmiddels helemaal afbetaald. Alles in orde? Dan loop je bellend de winkel uit, beloven de telecomproviders.

Betalingsachterstand

De nieuwe regeling klinkt misschien betuttelend, maar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil consumenten - en met name jongeren - beschermen tegen te hoge leningen en schulden die ze niet kunnen afbetalen. Vaak steken jongeren zich fors in de schulden voor het nieuwste toestel. Eind 2016 hadden 10,2 miljoen consumenten een mobiel abonnement, waarvan 542.567 mét een betalingsachterstand.

Zwarte lijst voor wanbetalers

Niet alleen het BKR registreert wanbetalers, maar ook Preventel, een samenwerkingsverband van telefoonproviders. Wie bij Preventel op de 'zwarte lijst' staat, kan geen mobiel abonnement afsluiten bij de bekende telecomaanbieders. 

En sinds 1 januari 2017 mogen telecomproviders niet meer adverteren met 'gratis' telefoons. De prijs van het abonnement en het losse toestel staan apart vermeld, zodat de consument ze beter kan vergelijken.

Gevolgen van zo'n BKR-registratie?

Zo'n 10 miljoen Nederlanders staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). 91 procent staat 'positief' vermeld, zonder betalingsachterstand. Bedrijven kunnen zien dat je je betalingsverplichtingen prima nakomt, dus een BKR-registratie is niet voor iedereen nadelig.

Maar een telecomkrediet heeft wél gevolgen voor de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten. Heb je meerdere kredieten, zoals bijvoorbeeld voor de telefoons van je kinderen die op jouw naam staan, des te minder geld kun je lenen.

Duizenden euro's minder hypotheek

Het Nibud rekende uit hoeveel minder hypotheek je krijgt door zo'n telefoonkrediet. Het gaat in dit rekenvoorbeeld om iemand met een modaal inkomen van 37.000 euro en een maximale hypotheek van 168.303 euro tegen een rente van 1,75 procent. Bij 500 euro telefoonkrediet krijg je 3119 euro minder hypotheek, bij 800 euro krediet loopt dit op tot bijna vijfduizend euro minder hypotheek en bij duizend euro krediet krijg je 6238 euro minder hypotheek.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a775378e-dd48-4320-8954-a3f3c3269be5"></drupal-entity>

Boetevrij aflossen

Dus als je een mobiel abonnement afsluit, denk dan eerst goed na of je het toestel zélf betaalt of dat je een krediet afsluit. Zeker als je binnenkort een huis wilt kopen. Kijk in de voorwaarden of je het krediet in één keer boetevrij kunt aflossen, mocht je onverhoopt van deze lening af willen.  

Merijn legde onlangs in Bright TV de nieuwe regels bij telefoonabonnementen ook uit:


Subscribe op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via