Facebook wil je laten typen met je gedachten

Facebook wil je laten typen met je gedachten

20-04-2017 06:18 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Facebook werkt aan technologieën die het mogelijk maken om gedachten naar een computer te sturen en om te luisteren via de huid.

De Facebook-plannen komen uit de koker van Building 8, een gebouw op de campus van het sociale netwerk waar wordt gewerkt aan Facebooks ‘moonshots’, schrijft CNet. Het sociale netwerk heeft daartoe een dreamteam samengesteld van mensen die het bedrijf heeft weggeplukt bij concurrenten als Google, Apple en Motorola.

Zij werken onder meer aan het waarmaken van één van de dromen van Mark Zuckerberg. “Op een dag zullen we in staat zijn om elkaar met behulp van technologie direct complete gedachten toe te sturen. Je kunt aan iets denken en je vrienden kunnen dat meteen ervaren, als je dat wil”, voorspelde de Facebook-CEO twee jaar geleden.”

Honderd woorden per minuut

De eerste stap op weg naar de realisatie van die droom moet bestaan uit een ‘brain-to-computer’-interface, waarmee Building 8 woensdag naar buiten trad (presentatie vanaf 1 uur en 9 minuten). Daartoe werkt de moonshot-divisie van Facebook nu met sensoren die worden aangesloten op het spraakgedeelte van onze hersenen.

Building 8 hoopt dat we binnen afzienbare termijn honderd woorden per minuut kunnen ‘typen’ door te denken aan wat we willen zeggen. Daarmee zouden we vijf keer zo snel kunnen typen als op een smartphone en ook nog aanmerkelijk sneller dan de meeste mensen op een desktop typen.

Uitdaging voor Facebook is nog wel dat veel van dergelijke systemen nu nog werken met elektroden die als implantaten in de hersenen worden ingebracht. Het sociale netwerk hoopt uiteindelijk dezelfde resultaten te kunnen bereiken met draagbare sensoren.

Doven

Een ander project waaraan Building 8 werkt is een systeem waarmee doven woorden kunnen ‘horen’ via de vibraties van hun huid. Daartoe zouden ze een mouw over hun pols moeten dragen die elk woord een ander vibratiepatroon geeft. Bij een eerste test met deze technologie leerde Building 8 proefpersonen negen verschillende woorden die aan verschillende vibraties waren gekoppeld.

De presentatie van Facebooks vice-president Regina Dugan, hoofd van Building 8, is terug te kijken aan het eind van deze videostream.