Zo gebruik je Twitter anoniem

Zo gebruik je Twitter anoniem

07-04-2017 17:49 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Klokkenluiders gebruiken vaak anonieme Twitter-accounts. Maar hoe houd je jezelf écht anoniem? Een handleiding.

De Amerikaanse overheid probeert te achterhalen wie er achter het account @ALT_USCIS zit. Vanuit dat account lekken vermoedelijk één of meerdere medewerkers van de immigratiedienst geheime informatie van de dienst. Twitter weigert de gegevens van het account te overhandigen, maar mocht dat wel gebeuren dan kun je er als klokkenluider voor zorgen dat Twitter geen bruikbare gegevens van je heeft.

Je hebt een emailadres en mogelijk ook een telefoonnummer nodig om een account aan te maken. Laten we eerst deze twee problemen aanpakken.

Anoniem emailadres

Installeer de Tor-browser. Door deze browser te gebruiken verberg je jouw ip-adres waarmee je anders kan worden geïdentificeerd. Ga naar de Tor-adressen van emaildiensten RiseUp (nzh3fv6jc6jskki3.onion, beeld onder) of Protonmail (protonirockerxow.onion) en maak daar een account aan. Let wel op. Protonmail en RiseUp kun je ook via een normaal webadres bezoeken. Het is belangrijk dat je de accounts die je aanmaakt nooit bezoekt zonder Tor te gebruiken omdat je anders je echte ip-adres prijs geeft. Gebruik ook geen andere informatie die naar jou kan leiden, zoals bijvoorbeeld een nickname die je voor de PlayStation gebruikt of je geboortedatum.

Anoniem telefoonnummer

Om een Twitter-account via Tor aan te maken heb je een mobiele telefoon nodig. Twitter vraagt anonieme gebruikers namelijk om bewijs dat ze een echt persoon zijn om spam-accounts tegen te gaan. In Nederland kun je nog anonieme prepaid simkaarten kopen. Deze vind je onder andere in telefoonshops, supermarkten en avondwinkels. Betaal met contant geld en kijk of er camera's in de winkel zijn. Zo ja: wacht dan even een paar weken voordat je de simkaart activeert. Dan zijn de beelden waarschijnlijk verwijderd.

Zodra je de simkaart activeert, stuurt de telefoon jouw locatie door naar de zendmast. De provider weet dan niet wie de eigenaar is van het 06-nummer, maar wel vanaf welke locatie de simkaart wordt gebruikt. Wees hier bewust van en activeer de simkaart dus niet in of rondom je huis.

Anoniem Twitter-account maken

Start Tor weer op en surf naar de website van Twitter. Voer je emailadres en mobiele telefoonnummer in om een account te creëren.

Stop dan de simkaart in een telefoon (het liefst een oude domme telefoon zonder internetverbinding) en zorg ervoor dat je op een drukke plek zit, bijvoorbeeld een koffietentje op Amsterdam Centraal.

Voer de code in die je van Twitter per sms ontvangt en schakel daarna de telefoon weer uit. Gooi de simkaart weg. Je hebt nu je anoniem Twitter-account gemaakt.

Account anoniem houden

Dan begint het lastigste onderdeel: anoniem blijven. Een foutje is zo gemaakt en kan ervoor zorgen dat je identiteit wordt ontdekt. Daarom nog een lijst met regels.

  1. Log bij je Twitter- en email-account altijd in via de Tor-browser.
  2. Gebruik nooit de Twitter-app op je smartphone.
  3. Als je dat wel wil (nog steeds: niet aan te raden), zorg er dan voor dat je een aparte smartphone gebruikt met standaard een vpn-verbinding ingeschakeld.
  4. Kijk uit met linkjes die je ontvangt in reacties of privéberichten. Door op zo'n linkje te drukken kan de aanvaller bijvoorbeeld de Tor-browser omzeilen en je echte ip-adres buitmaken.
  5. Communiceer niet met je eigen persoonlijke Twitter-account of accounts die aan jou als persoon kunnen worden gekoppeld. Hetzelfde geldt voor het volgen van accounts.
  6. Kijk uit met het plaatsen van foto's. Gebruik een generieke profielfoto en let goed op welke foto's je plaatst - een foto gemaakt vanuit je zolderraam kan al verraden waar je woont.

Lees ook: 

Top 5 VPN-diensten