Apple werkt aan een compleet nieuwe Mac Pro

Apple werkt aan een compleet nieuwe Mac Pro

04-04-2017 13:44 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Het goede nieuws: Apple werkt aan een gloednieuwe, échte Mac Pro. Het slechte nieuws: hij komt dit jaar nog niet uit.

Dat meldt Apple-blogger John Gruber van Daring Fireball, die samen met TecCrunch, Mashable, Axios en Buzzfeed door Apple werd uitgenodigd. Opvallend open voor het normaal zo gesloten Apple, maar de omstandigheden zijn er dan ook naar. De Mac Pro heeft sinds eind 2013 geen update meer gekregen en professionele gebruikers beginnen uit noodzaak hun eigen Hackintoch-pc’s te bouwen of stappen over naar Windows. Bij uitzondering vertelt Apple nu dus vast over een product dat pas veel later verschijnt.

Modulair ontwerp

Apple-marketinghoofd Phil Schiller spreekt van een ‘compleet opnieuw bedachte’ Mac Pro, met een modulair ontwerp dat high-end chips en grote grafische kaarten aankan. Bovendien een ontwerp dat makkelijker van kleine updates kan worden voorzien. “We hebben onszelf een beetje de hoek in ontworpen”, zegt Apple-softwarehoofd Craig Federighi over de huidige, ronde Mac Pro. “We dachten dat we iets hadden gemaakt dat geweldig zou zij voor de grote meerderheid van onze Mac Pro-gebruikers”, vult Schiller aan. “We zijn erachter gekomen dat het geweldig was voor sommigen, maar niet voor anderen. Dermate dat we een ander pas moeten nemen.”

Ook professionele iMac

En dus komt er een nieuwe Mac Pro, al verschijnt die nog niet dit jaar. Nog meer goed nieuws: Apple werkt ook aan een beeldscherm voor pro’s, nadat het bedrijf vorig jaar aankondigde te stoppen met zijn Thunderbolt-beeldschermen. Bovendien krijgt de huidige Mac Pro vandaag nog een lichte update, vooral bedoeld voor pro’s die de periode tot een nieuwe Mac Pro niet op een andere manier kunnen overbruggen.

Het model van 3.449 euro gaat van een quadcore Xeon-chip naar een 6-core, en van twee AMD G300-kaarten naar twee G500-kaarten. Het model van 4.649 euro gaat van een 6-core Xeon naar een 8-core en en van twee AMD D500’s naar twee D800-kaarten. De rest blijft hetzelfde: geen usb-c, geen Thunderbolt 3, geen ondersteuning voor het LG 5K-scherm dat Apple verkoopt totdat het weer een eigen display heeft.

iMac voor pro's

Daarnaast komt Apple dit jaar met een iMac die specifiek is gericht op professionele gebruikers. Volgens Apple gebruikt 15 procent van alle Mac-gebruikers minstens één pro-app regelmatig. De verdeling tussen verkochte MacBooks en desktop Macs is 80/20, en zelfes onder professionele Mac-gebruikers zijn MacBooks veruit het populairst.