ReCAPTCHA weet nu zelf dat je geen robot bent

ReCAPTCHA weet nu zelf dat je geen robot bent

10-03-2017 12:21 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Al jaren laat Googles reCAPTCHA je bewijzen dat je geen robot bent. Vanaf nu gebeurt dat zonder dat je iets hoeft te doen.

ReCAPTCHA begon ooit om mensen op internet van bots te onderscheiden. Door een paar woorden of cijfers over te tikken, kon je bewijzen dat je een mens en geen machine was. Toen machines slim genoeg werden om die cijfers en letters te herkennen, stapte Google over naar een knop die je alleen maar aan hoefde te klikken.

Het nieuwe systeem werkt helemaal onzichtbaar op de achtergrond om mensen van machines te onderscheiden. Google maakt niet duidelijk hoe het nieuwe systeem werkt. Het bedrijf gebruikt “een combinatie van machine learning en geavanceerde risicoanalyse die zich aanpast aan nieuwe en opkomende dreigingen”. Google houdt meer informatie waarschijnlijk achterwege om het systeem moeilijker te houden voor makers van bots die captcha’s kraken.

Alleen iets intikken als je verdacht bent

Met het nieuwe systeem verdwijnt de bekende captcha grotendeels van het internet. Als het systeem gebruikers toch verdacht vindt, krijgen die alsnog een ouderwetse captcha te zien. Overigens waren de woorden en cijfers die je in het oude systeem moest intikken verre van willekeurig. Het zijn woorden uit boeken die Google digitaliseert, die door robots niet herkend worden, en cijfers van Google Streetview die ook niet in kaart konden worden gebracht.