Nederlandse Miniot maakt briljante draaitafel

Nederlandse Miniot maakt briljante draaitafel

27-02-2017 10:55 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Deze draaitafel van het Nederlandse Miniot is zo mooi dat je er bijna je Spotify-abonnement voor zou opzeggen.

De draaitafel was jarenlang een bak met een motor en een paar knopjes erop, daarnaast een grote draaischijf waar je een arm met een naald op kon tillen. De chique versies hadden een start-stop-knop, waardoor je niet zelf hoefde te pielen om de naald op de juiste plek te zetten. Inmiddels is de LP vervangen door de CD, die vervangen is door streamingdiensten, waardoor de LP aan een comeback bezig is. De vinylverkopen zitten weer in de lift. Wie een album fysiek wil hebben, heeft vaak liever het formaat van de LP, dan van de CD. Maar wie had gedacht dat de platenspeler ook nog serieus over de kop zou gaan?

Wel dus. De Miniot Wheel is zonder twijfel de meest elegante en gebruiksvriendelijke platenspeler die je ooit gezien hebt. In eerste instantie valt de vorm op: de Wheel is alleen een schijf. Net iets groter dan een LP. In die schijf zit alle technologie verwerkt. Er rust dus geen naald op de plaat, maar onder de plaat. Zet je de nieuwe Bon Iver op, dan moet je dus even opletten dat de kant die je beneden legt als eerst wordt gespeeld.

Als gevolg heb je een simpel esthetisch beeld van een ronddraaiende plaat en verder niets. De bediening gebeurt middels de spil in het midden van de plaat. De slimme koppen bij Miniot hebben daar een bedieningselement van gemaakt. Klikken voor start en stop, vooruit voor de volgende track en achterruit om naar het begin van de track te gaan. Niet alleen is dat een hele subtiele oplossing, voorheen was het met een platenspeler niet mogelijk om naar de volgende track te gaan zonder handwerk en concentratie.

De platenspeler werkt ook nog als je hem aan de wand op hangt. De Miniot Wheel is op Kickstarter te bestellen vanaf 472 euro. De uiteindelijke winkelprijs wordt 800 euro. 

Meer recente platenspelers:

Deze platenspeler is met je smartphone te bedienen

Platenspeler speelt je LP's zwevend af

Rijdende platenspeler met ingebouwde speaker