Nokia 3310 is terug: 'dumbphone' voor 49 euro

Nokia 3310 is terug: 'dumbphone' voor 49 euro

26 februari om 16:55
Laatste update: 26 april om 23:22

Vier nieuwe Nokia-toestellen zijn er zondag aangekondigd, maar de nieuwe versie van de klassieker 3310 trekt de meeste aandacht.

Het Finse bedrijf HMD, dat de rechten van de merknaam Nokia bezit, heeft op het telecomevent Mobile World Congress in Barcelona een nieuwe versie van de klassieke 3310 aangekondigd. Dat iconische, robuuste toestel verscheen in het jaar 2000 en is wereldwijd 126 miljoen keer verkocht. De nieuwe 3310 speelt in op nostalgische gevoelens rond de Nokia-naam en is een toestel voor iedereen die vindt dat hij te veel op zijn smartphone bezig is.

De nieuwe 3310 is vooral voor bellen en sms'en. De hardware is ouderwets: fysieke nummertoetsen, een piepklein 2,4 inch kleurenscherm en langzaam mobiel internet (GPRS). Natuurlijk ontbreekt ook het spelletje Snake niet. De 2017-versie van de 3310 heeft een nieuw ontwerp met rondere hoeken en verschijnt in de kleuren blauw, grijs, geel en oranje.

Het is geen smartphone, maar een 'dumbphone'. Zo beschikt hij niet over wifi, gps of een appstore. En de camera maakt slechts 2 megapixel foto's. Het grote voordeel: een standby-tijd van een maand. Hij kost 49 euro en is vanaf het tweede kwartaal te koop.

Nokia 6

HMD kondigde ook aan dat de Nokia 6, sinds kort al beschikbaar in China, naar Europa komt in het tweede kwartaal. De Nokia 6 heeft een aluminium behuizing en een 5,5 inch scherm. Het toestel met het nieuwe Android Nougat heeft 64 GB opslag, 4GB werkgeheugen, een 16 megapixel camera achterop en een 8 megapixel frontcamera. Het toestel kost 229 euro.

Nokia 3 en Nokia 5

De nieuwe Nokia 5 is wat kleiner, met een 5,2 inch scherm, en kost 189 euro. Nog goedkoper is de Nokia 3 met een 5 inch scherm en een prijskaartje van 139 euro. De nieuwe toestellen werken met een 'schone' Android 7 Nougat-versie, inclusief de nieuwe virtuele spraakassistent Google Assistent. Volgens Google krijgen de nieuwe Nokia's altijd meteen de laatste Android-updates.

Tien jaar

Het Finse HMD Global heeft voor tien jaar een exclusieve licentie op het uitbrengen van telefoons en tablets onder de Nokia-naam. Eerder lag die licentie bij Microsoft, maar dat bedrijf wist van zijn Nokia-toestellen geen succes te maken. HMD Global wil de komende drie jaar een half miljard dollar aan marketing rond Nokia uitgeven. Van de toestellen die HMD verkoopt, ontvangt Nokia een deel van de royalty's.

Zondag werd ook bekend dat de fitness- en gezondheidsgadgets van Withings binnenkort de Nokia-naam gaan dragen. Die stap was te verwachten, na de overname van Withings door Nokia vorig jaar.  

Win de originele Nokia 3310

Maak kans op de originele Nokia 3310 van Bright in onze Facebook-actie.

Lees meer over:

Deel via