Tesla wil drie extra accufabrieken (mogelijk één in Nederland)

Tesla wil drie extra accufabrieken (mogelijk één in Nederland)

23 februari om 09:41
Laatste update: 26 april om 23:22

Tesla hoopt dit jaar locaties te vinden voor drie extra Gigafactory's, waar het bedrijf accu’s produceert.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van zijn cijfers over het vierde kwartaal. De drie nieuwe accu-fabrieken komen bovenop zonnepanelenfabriek die het bedrijf in de staat New York heeft en de Gigafactory in Nevada.

Nederland is in de race voor een van de nieuwe Tesla Gigafactory's. Groningen, Friesland en Drenthe lanceerden vorige maand een campagne om een fabriek van Tesla naar Nederland te halen. In november vorig jaar verklaarde Elon Musk dat hij een Gigafactory in Europa wil bouwen voor de productie van zowel auto’s als accu’s.

Behalve de noordelijke provincies dingen onder meer ook Duitsland, Spanje, Portugal, Denemarken, Slowakije en Frankrijk mee. Zo bood de Franse minister van Economische Zaken Tesla het terrein aan van de kerncentrale in Fressenheim die gaat sluiten.

'Veel ruimte'

De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) denkt desalniettemin dat Noord-Nederland een serieuze kans maakt. “We hebben ontzettend veel te bieden, met veel ruimte, groene energie en als toeleverancier van grondstoffen. Daarnaast voeren we een onderscheidende, innovatieve campagne”, zei hij vorige maand in een verklaring.

Model 3

De nieuwe Model 3 zorgt er trouwens voor dat Tesla nog steeds verlies draait. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers, die vandaag bekend werden. Tesla wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met de productie en moet nu flink investeren om de productielijn op orde te krijgen.

Bright TV bezocht vorig jaar een Tesla-fabriek in Californië:

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via