Yahoo vangt minder bij overname dankzij grote hacks

Yahoo vangt minder bij overname dankzij grote hacks

21-02-2017 16:33 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Amerikaans telecombedrijf Verizon betaalt 350 miljoen dollar minder voor Yahoo dan eerder afgesproken.

Die lagere prijs is het gevolg van enkele grootschalige hacks die de afgelopen maanden in het nieuws kwamen. Bij twee hacks in 2013 en 2014 werden in totaal gegevens van zo’n 1,5 miljard klanten gestolen. Yahoo maakte dat nieuws echter pas eind vorig jaar bekend, toen de overnamegesprekken met Verizon al liepen.

Daarop werd de overname uitgesteld en gingen de bedrijven met elkaar in gesprek over gewijzigde voorwaarden. De definitieve aangepaste overeenkomst werd vandaag gepresenteerd. Daarin staat ten eerste dat Verizon 350 miljoen dollar (332 miljoen euro) minder betaalt dan voorheen afgesproken. Daarmee komt de prijs op 4,48 miljard dollar.

Ook zijn de bedrijven overeengekomen om de juridische en wettelijke gevolgen van de grote hacks samen te dragen. Wel zijn rechtszaken door aandeelhouders of boetes van Amerikaanse beurswaakhond SEC blijven wel voor rekening van Yahoo. Verizon neemt vrijwel alles van Yahoo over, behalve het substantiële aandeel dat Yahoo in Chinees internetbedrijf Alibaba heeft. Dat aandeel gaat onder nieuwe bedrijfsnaam Altaba apart verder.