Overzicht: dit kun je in 4K kijken in Nederland

Overzicht: dit kun je in 4K kijken in Nederland

19-02-2017 23:06 Laatste update: 26-04-2018 23:22

4K-tv's worden steeds beter betaalbaar, maar wat kun je in Nederland kijken in ultra-hd?

Update: dit kijk je in 2018 in 4K in Nederland

4K is de opvolger van full-hd en heet ook wel ultra-hd. 4K komt van de horizontale resolutie van (bijna) vierduizend pixels. Al ongeveer 24 procent van de nieuwe tv's in 2016 was een 4K-tv. Dit jaar verwachten fabrikanten 86 miljoen 4K-tv's te leveren, waarbij het marktaandeel van ultra-hd zou groeien naar 33 procent.

Ultra-hd-tv’s waren een paar jaar geleden nog een luxe-gadget waar je door gebrek aan 4K-content nog nauwelijks wat aan had, maar dat verandert rap. De prijzen van de tv’s dalen en met 4K-spelcomputers als de PlayStation 4 Pro en de aanstaande Xbox One Scorpio hebben gamers al een goeie reden om een 4K-tv in huis te halen. Steeds meer games bieden 4K-ondersteuning, maar wat kun je in Nederland aan films, series en programma's kijken in de volledige 4K-resolutie? Wij zetten het op een rijtje.

Netflix

Netflix zet als grootste streamingdienst ter wereld al een paar jaar flink in op 4K, voornamelijk met zijn eigen producties. Het volledige 4K-aanbod van Netflix is makkelijk te vinden: tik gewoon ‘4K’ of ‘ultra hd’ in de zoekbalk en je ziet alle films en series in de hoge resolutie, waaronder hits als House of Cards, Stranger Things, Breaking Bad, Daredevil en The Crown. Zo’n beetje alle nieuwe Netflix-originals zijn 4K en ook steeds meer nieuwe aangekochte films en series zijn er in 4K.

Let wel: hoewel alle Netflix-gebruikers kunnen zoeken naar 4K-content, heb je het Premium-abonnement van 11,99 euro per maand nodig om het daadwerkelijk te bekijken. Recente 4K-tv’s hebben steevast een ingebouwde Netflix-app die hoogste resolutie ondersteunt, en anders heb je altijd nog apparaten als de Chromecast Ultra.

Amazon Prime Video

Het aanbod van Amazon Prime Video is in Nederland sowieso nog vrij klein en maar een klein deel van die beschikbare films en series is in 4K te bekijken. Net als bij Netflix gaat het dan veelal om eigen content als The Grand Tour, Bosch en The Man in the High Castle. In 4K kijken is vrij lastig: je hebt daarvoor één van de beschikbare tv’s met Amazon-app van LG, Samsung of Sony nodig. Amazon ondersteunt geen Chromecast of Android TV. Settopbox Amazon Fire TV ondersteunt wel 4K maar die wordt door Amazon officieel niet in Nederland verkocht, al kun je er wel aan komen via Amazon Duitsland of UK, of via een Nederlandse reseller.

YouTube

Wie graag een vlog of webserie kijkt is op YouTube steeds meer aan het juiste adres voor 4K. YouTube biedt zelfs al ondersteuning voor 8K-video, dus Google kijkt duidelijk vooruit. Naast Netflix is de app van YouTube één van de meest aanwezige op 4K-tv’s, dus wat dat betreft zit je goed. Het is wel iets ingewikkelder om 4K-video’s op YouTube te vinden: zoeken op 4K levert een willekeurige rits aan ultra hd-video’s op. En als je een filmpje op je tv zit te kijken is het meestal best ingewikkeld om erachter te komen wat nou de resolutie is. Onze Uitpakparty’s staan in ieder geval al een tijdje in 4K op YouTube.

Videoland

Het 4K-aanbod van Nederlandse streamingdienst Videoland is vooralsnog niet groter dan de serie Zwarte Tulp. Die is in 4K te bekijken via de Videoland-app op enkele 4K-tv’s van Samsung.

Digitaal huren of kopen

Op dit vlak staat het in Nederland nog vrijwel stil. Hoewel bijvoorbeeld Google in andere landen via zijn eigen Play Store films in 4K verkoopt en verhuurt om te bekijken via Chromecast Ultra, houdt het 4K-aanbod in Nederland op bij twee concertregistraties. Sony heeft twee diensten, beide voor zijn eigen tv’s en Ultra HD Blu-ray-spelers, maar ook nog niet in Nederland. De Apple TV ondersteunt geen 4K en iTunes heeft dan ook nog geen 4K-films. De tv-maatschappijen verhuren ook vaak films, maar zonder 4K-settopboxen is er ook geen 4K-aanbod.

Ultra HD Blu-ray

Voor wie graag wat extra betaalt voor de allerhoogste kwaliteit is er de Ultra HD Blu-ray. Daar heb je uiteraard wel een Ultra HD Blu-ray-speler voor nodig. Die zijn er van Sony, Samsung en Panasonic en kosten zo rond de 300 euro. Het Ultra HD Blu-ray-aanbod komt pas net op gang, maar veel grote bioscoopfilms van vorig jaar zijn wel op de schijfjes beschikbaar. Die kosten al snel drie tientjes per stuk, maar de kwaliteit belooft dan wel iets hoger te liggen dan wanneer je 4K-films streamt.

Net als bij veel Blu-rays nu het geval is krijg je ook bij Ultra HD Blu-rays straks een digitaal streambare versie gratis bij je schijfje. Diensten die de zogenoemde UltraViolet-streaming ondersteunen zijn er echter nog niet in Nederland.

Satelliet

Lineaire televisie kijken in 4K staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Via de Astra-satelliet kan je met een geschikte decoder al wel 4K-zenders ontvangen, maar het aanbod is nog klein. Met een abonnement op Sky Deutschland via de Astra1-satelliet kun je sommige voetbalwedstrijden van de Duitse Bundesliga en de Champions League in 4K kijken. Je hebt dan wel een voor ultra-hd geschikte tv-decoder nodig, en die kost vaak nog 400 euro. In Nederland zijn de meeste voetbalrechten in bezit van Fox Sports en Ziggo Sport, maar beide hebben nog geen ultra-hd-kanaal.

Kabel en glasvezel

KPN begon vorig jaar met een 4K-test bij een beperkte groep gebruikers. Met een nieuwe settopbox kunnen die testpersonen kijken naar een nog zeer beperkt aantal 4K-zenders, hoofdzakelijk sportwedstrijden op Belgische zenders Sporza en VRT. Ook Ziggo zei eerder al aan een 4K-versie van zijn Horizon-box te werken.

Nieuwe technieken maken vaak een vlucht in jaren met grote sportevenementen. Afgelopen jaar werden het EK Voetbal en de Olympische Spelen dan wel in 4K gefilmd, die uitzendingen waren in Nederland niet in 4K te ontvangen. Wat tv-zenders betreft start de grote overstap naar 4K waarschijnlijk pas in 2018, als het WK voetbal wordt uitgezonden en bovengemiddeld veel mensen een nieuwe tv kopen.