Commentaar: Amazons videodienst stelt teleur

Commentaar: Amazons videodienst stelt teleur

12-02-2017 12:33 Laatste update: 17-02-2021 09:15

Amazon Prime Video is nu ruim een maand beschikbaar in Nederland, maar David is er al helemaal klaar mee.

Amazon is slim geweest door de voormalige Top Gear-presentatoren in te huren om dezelfde autoshow onder de naam The Grand Tour uit te brengen. Het mag dan wel een peperdure serie zijn, maar het idee is dat Jeremy Clarkson, Richard Hammond and James May miljoenen nieuwe klanten naar Amazon Prime Video zal lokken.

Ik ben er in elk geval meteen voor gevallen toen de streamingdienst Amazon Prime Video in december beschikbaar kwam in Nederland. Het laatste drempeltje, het kostenplaatje, was ook nog eens zo laag, dat ik daar met gemak overheen stapte. Een week lang gratis, dan een half jaar 2,99 euro per maand en vervolgens slechts 5,99 euro per maand voor ongelimiteerd videostreaming, waaronder 4K-video. Dat is andere koek dan mijn Netflix-account waar ik 11,99 euro betaal om op mijn 4K-tv ook die paar Netflix series die in ultra-hd beschikbaar zijn te mogen zien.

Ik was verkocht en meldde me meteen aan voor een proefabonnement. Maar laat ik meteen maar met de deur het huis binnen vallen. Ik heb me gisteren afgemeld. Amazon Prime Video in Nederland is wat mij betreft één grote teleurstelling en veel te duur voor wat het te bieden heeft.

Geen Chromecast

De problemen begonnen meteen al na het aanmelden. Mijn LG-tv had toen nog geen Amazon Prime-app en Amazon Prime Video ondersteunt wel Apples Airplay maar geen Google Chromecast om video's naar je tv te streamen. Ik heb een oude 720P Apple TV, dus ik kon wel video's vanaf mijn iPad of iPhone met de Prime-app naar mijn tv streamen. Niet-Apple-gebruikers kunnen dat alleen door vanaf de Prime webpagina's via de Chrome-webbrowser naar een Chromecast te  'casten'. Dat is een oplossing, maar wel een weinig elegante.

Een week of wat later kwam LG echter met een Amazon Prime-app voor mijn tv en werd het een stuk gemakkelijker. Ik was overgehaald door Clarkson en kornuiten, dus die serie vermaakte mij de eerste week. Toen werd het tijd voor een nieuwe serie en dat werd de Amazons eigen 'The Man in the High Castle'. Daar heb ik nog een week op kunnen overleven. 

Gek genoeg had ik in die eerste paar weken geen enkele keer door het andere aanbod genavigeerd. Op het thuisscherm prijkte de coverart van een 'uitgebreid' assortiment ongelimiteerd te streamen series en films. Althans, dat dacht ik, totdat ik opnieuw naar een serie moest gaan zoeken om me zelf weer een paar avonden te vermaken.

Verwarring alom

Bij de films die ik wilde kijken kreeg ik meestal de melding 'Service Area Restriction', omdat deze in de Prime-app op mijn iPad niet af te spelen waren in Nederland. Heel verwarrend, want op het thuisscherm van de app staat toch duidelijk bij die films 'Included with Prime'. In de Prime-app op mijn televisie mocht ik ze soms kopen voor 14,99 dollar, maar zodra ik op kopen klikte, kreeg ik een vage melding dat ik hem toch maar niet mocht kopen. Ik kreeg echter geen 'Service Area Restriction'-melding. Het maakt eigenlijk niet uit wat ik kies, ik moet het kopen of huren of nog erger ik moet een abonnement nemen op één van de vele kanalen die Amazon Prime Video weer tegen betaling doorsluist. 

Nou blijkt dat allemaal aan mij te liggen. Ik heb namelijk al jaren een abonnement op Amazon.com en Amazon.co.uk omdat ik nagenoeg alleen maar Engelse boeken lees. Ik heb mijn proefabonnement onder dat account aangemaakt en ondanks dat het account op mijn Nederlandse huisadres staat, is Prime helemaal van slag. Amazon denkt dat ik een Nederlander ben die in de VS woont, maar nu in Nederland op vakantie is. Ik mag dus 'abroad' niet alles zien, zelfs al staat er met dingen vette letters 'Included with Prime'. Kortom, eigen schuld, dikke bult. Of zoiets.  

Dat merkte ik namelijk meteen nadat ik een uurtje geleden op een ander emailadres een nieuw proefabonnement heb aangemaakt. Let wel, alleen het emailadres is anders. Mijn Nederlandse thuisadres, naam en Nederlandse creditcardgegevens zijn identiek aan dat andere account, maar nu mag ik wel 'alles' bekijken. Ik zie zelfs op het homescherm in het Engels: 'Dutch Subtitled'. 

Merkwaardig genoeg keek ik gisteravond nog 'abroad' op mijn oorspronkelijke account twee afleveringen van 'The beginning of Everything'. Die kan ik met het nieuwe account in Nederland nog niet bekijken. Die serie moet namelijk nog naar Nederland komen en hij staat dan ook in het genre 'Coming Soon'. 

Karig aanbod

Ik heb net ook even flink door het aanbod gespit en het is niet alleen veel te karig, maar op een paar uitzonderingen na is het vooral 'ouwe meuk', die ik elders al heb gezien. Ik ben bereid om Amazon Prime Video over een jaartje nog eens te proberen, maar tot die tijd kijk ik mijn 'flixs' op het net elders.

Meer artikelen in de rubriek Commentaar