Dit satellietbedrijf wil live beeld van aarde bieden

Dit satellietbedrijf wil live beeld van aarde bieden

19-04-2018 15:54 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Bill Gates en de rijkste man van Japan investeren in EarthNow, dat de aarde met 500 satellieten constant wil filmen.

Behalve Bill Gates en de Japanse SoftBank-ceo Masayoshi Son steekt ook vliegtuigfabrikant Airbus een onbekend bedrag in het bedrijf. EartNow onthulde zijn plannen deze week, meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf wil zeker 500 kleine satellieten van ongeveer 250 kilo in een baan rond de aarde brengen.

Het totale systeem zou ruim 1 miljard dollar gaan kosten, maar het benodigde bedrag kan nog veranderen. Ook heeft EarthNow nog weinig technische details of een planning vrijgegeven. Het idee is dat de satellieten voorzien worden van camera's en sterke computers. Het systeem zou zo live kunnen interpreteren wat er op aarde gebeurt, geholpen door krachtige computers die de videobeelden constant analyseren.

Maar 1 seconde vertraging

De videobeelden zouden met een vertraging van slechts één seconde te bekijken zijn. Het is nog niet duidelijk welke resolutie de beelden krijgen. De satellieten zouden ingezet moeten worden om onder meer illegale visvangst, migraties in conflictgebieden en agricultuur in kaart te brengen.

EarthNow zou zijn satellieten vrij goedkoop kunnen maken, omdat het grotendeels hetzelfde productieproces zou gebruiken als dat van de bestaande satellieten van startup OneWeb, dat werkt aan een wereldwijd netwerk van internetsatellieten.

Terugkijken: internetsatellieten SpaceX gelanceerd