AI-systeem net zo goed in herkennen huidkanker als deskundigen

AI-systeem net zo goed in herkennen huidkanker als deskundigen

26-01-2017 09:05 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Vroege opsporing van huidkanker via de smartphone komt mogelijk binnen ieders handbereik dankzij een AI-systeem.

Computers zijn net al net zo goed in het herkennen van huidkanker als experts van vlees en bloed. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers die daarover in Nature publiceren.

Het Amerikaanse systeem is gebaseerd op deep learning-algoritmes. Door het systeem te voeden met grote hoeveelheden data en afbeeldingen te voeden (de onderzoekers voerden 127.000 afbeeldingen van verschillende soorten huidaandoeningen in), leert het patronen en verbanden te herkennen. Zo wordt het mogelijk om bij nieuwe nog niet geanalyseerde afbeeldingen te bepalen of het huidkanker of iets onschuldigs betreft.

Uit een test die de wetenschappers met het systeem deden bleek het AI-systeem net iets beter te scoren dan dermatologen. Het algoritme herkende 96 procent van de kwaadaardige huidaandoeningen correct, terwijl de dermatologen het in 95 procent van de kwaadaardige gevallen goed zagen. Bij goedaardige aandoeningen zag het AI-systeem het bij 90 procent van de afbeeldingen goed, de dermatologen bleven daar steken op 76 procent.

Smartphone

Volgens de onderzoekers ligt het voor de hand om hun systeem verder te ontwikkelen voor gebruik op smartphones. Op die manier kunnen mensen die zich zorgen maken over een vlekje makkelijk en goedkoop checken of zij zich zorgen moeten maken, zo meldt The Guardian.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is huidkanker wereldwijd goed voor één op de drie kankergevallen die nu worden gediagnosticeerd. Het aantal gevallen neemt bovendien nog altijd toe.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s