Greenpeace: 'Netflix steeds vervuilender'

Greenpeace: 'Netflix steeds vervuilender'

10-01-2017 20:18 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Netflix gebruikt volgens Greenpeace relatief steeds minder groene stroom. YouTube zou het schoonst zijn.

Greenpeace zet op een rij hoe internetdiensten gebruik maken van duurzame energie. Vooral videodiensten zijn grootverbruikers van stroom en er is nog een hoop te verbeteren, aldus de milieuorganisatie. YouTube scoort het best, gevolgd door Amazon Prime. Netflix krijgt maar net een voldoende. Helemaal onderaan staan diensten als Hulu en Vevo, die veel gebruik maken van gas, kolen en nucleaire energie.

De data is afkomstig van de bedrijven zelf, en bij de score is onder andere gekeken naar transparantie over energieverbruik, investeringen in duurzame energie en plannen om af te stappen van vervuilende stroom. Netflix, verantwoordelijk voor een derde van het internetverkeer in Noord-Amerika, scoorde in de middenmoot omdat het maar zelden data publiceert over de uitstoot van broeikasgassen.

Netflix: 17 procent energie was groen

Ook gebruikt Netflix in verhouding steeds minder duurzame energie: in 2016 was 17 procent van de verbruikte energie groen, het jaar daarvoor ging het volgens Greenpeace nog om 23 procent. In 2014 zei het bedrijf zelfs nog dat 36 procent groene stroom was.

YouTube was het schoonst, vooral omdat Google transparanter is geworden over energieverbruik en heeft gezegd uiteindelijk helemaal over te willen stappen op duurzame energie.