Prijzenoorlog over mobiel internet binnen EU verwacht

Prijzenoorlog over mobiel internet binnen EU verwacht

09-01-2017 20:17 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Providers komenmet onbeperkte abonnementen voor de hele EU. T-Mobile lanceert volgende week al zo'n abonnement.

T-Mobile komt op 16 januari met een abonnement waarmee je onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten binnen Nederland en maximaal 60 dagen per jaar in de Europese Unie, voor 35 euro per maand. Een doorbraak in de telecomwereld, stelt de provider. 

"T-Mobile opent een ongekende aanval op alle grote concurrenten, KPN, Vodafone en Tele2, door met echt onbeperkt mobiel internet te komen tegen een historisch lage prijs. Een stap die door vele telecominsiders als niet voor mogelijk gehouden werd en we denken dat dit het begin is van een prijzenoorlog", schrijft de provider in de aankondiging. 

Volg de rest?

Op dit moment kosten soortgelijke abonnementen meer dan het dubbele. T-Mobile zegt deze lage prijs te kunnen aanbieden, omdat veel restcapaciteit op zijn 4G-netwerk onbenut blijft. De grote vraag is nu: volgt de rest? Kunnen we onze vaste internetverbinding thuis vaarwel zeggen omdat we voortaan ongelimiteerd mobiel kunnen internetten?

Ben Woldring van Bellen.com verwacht een prijzenslag, zegt hij tegen RTL Z. "Nu werken de meeste aanbieders nog met databundels. Ze houden elkaar scherp in de gaten, dus grote kans dat de prijzen verder naar beneden gaan. Ik vermoed dat het een mooi jaar wordt voor de consument." Woldring heeft op verzoek van RTL Z de huidige prijzen op een rij gezet.

Roamingtarieven afgeschaft deze zomer

T-Mobile sorteert met het abonnement alvast voor op nieuwe Europese regelgeving. Vanaf 15 juni 2017 worden de roamingtarieven binnen de Europese Unie afgeschaft. Al moeten ze er in Brussel nog een handtekening onderzetten. 

Tot de zomer betalen de meeste consumenten een toeslag als ze op vakantie in Europa bellen of internetten of je moet een speciale buitenlandbundel afsluiten. Vanaf half juni hoeft dit niet meer: dan is het abonnement dat je in Nederland afsluit ook geldig in alle EU-landen. Een aantal providers heeft inmiddels al nieuwe abonnementen geïntroduceerd. KPN stopte als eerste met roamingtarieven binnen Europese landen, maar biedt geen onbeperkt internet aan.  

Nederland in middenmoot

Sinds de EU zich bemoeit met het gebruik van onze mobieltjes zijn de kosten voor bellen en sms'en met 92 procent gedaald. In 2016 is dataroaming 96 procent goedkoper dan in 2012. De verwachting is dat die prijzen in de toekomst nog verder zullen zakken. Nederland behoort nu nog tot de middenmoot. Scandinavië en de Franse telecomprovider Free bieden veel scherpere tarieven, dus in de komende jaren zullen de prijzen binnen Europa meer naar elkaar toegroeien denken experts.

Helemaal onbeperkt internetten in de EU kan niet, omdat dit de telecommarkt zou verstoren. Telecombedrijven hebben gigantisch veel geld betaald voor hun 4G-netwerk. Het zou oneerlijk zijn als Nederlanders massaal onbeperkt zouden internetten met hun goedkope Zweedse, Finse of Franse sim-only abonnement. De tarieven liggen daar namelijk een stuk lager dan in Nederland. Om misbruik te voorkomen mag je niet in het buitenland een simkaart kopen en die onbeperkt gebruiken in eigen land.

Daarom heeft T-Mobile het 'onbeperkte' abonnement op maximaal 60 dagen per jaar gesteld. Ga je daar overheen dan krijg je 10 GB per maand. Voor bellen zijn er geen beperkingen, behalve dat je bij T-Mobile Go Unlimited maximaal 300 verschillende nummers per maand mag bellen.