Eerste Nokia-smartphone sinds overname merknaam

Eerste Nokia-smartphone sinds overname merknaam

08-01-2017 11:12 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Het Finse HMD heeft zondag de Nokia 6 aangekondigd. Het is de eerste Nokia-smartphone sinds lange tijd.

De nieuwe Nokia 6 verschijnt voorlopig alleen in China. Het is nog niet bekend of de Nokia 6 ook in Europa zal verschijnen. Dat lijkt af te hangen van het succes in China. Het Finse bedrijf HMD heeft vorig jaar de rechten op de merknaam Nokia gekocht van Microsoft en bracht al twee simpele Nokia-telefoons op de markt, maar dat waren geen smartphones.

De Nokia 6 heeft een aluminium behuizing en een 5,5 inch scherm. Het Android Nougat-toestel heeft 64 GB opslag, 4GB werkgeheugen, een 16 megapixel camera achterop en een 8 megapixel frontcamera. In China kost het toestel omgerekend 230 euro.

Tien jaar

HMD Global heeft voor tien jaar een exclusieve licentie op het uitbrengen van telefoons en tablets onder de Nokia-naam. Eerder lag die licentie bij Microsoft, maar dat bedrijf wist van zijn Nokia-toestellen geen succes te maken. HMD Global wil de komende drie jaar een half miljard dollar aan marketing rond Nokia uitgeven. Van de toestellen die gemaakt en verkocht gaan worden, ontvangt Nokia een deel van de royalty's.

Ook comeback van Blackberry

Een ander klassiek telefoonmerk, Blackberry, maakt dit jaar ook een comeback. Tijdens de CES in Las Vegas toonde de Chinese fabrikant TCL zijn eerste Blackberry-toestel, met een fysiek toetsenbordje. De Blackberry Mercury wordt pas eind februari officieel aangekondigd.

Volg Bright op de CES

We zijn deze week bij de grote gadgetbeurs CES in Las Vegas. Volg alle updates via Facebook, YouTube en Instagram.