Google achter anonieme AI die beste Go-spelers versloeg

Google achter anonieme AI die beste Go-spelers versloeg

06-01-2017 11:11 Laatste update: 27-04-2018 00:24

De mysterieuze AI-speler die online de beste Go-spelers ter wereld heeft verslagen blijkt een verbeterde versie van Google's AlphaGo.

De mysterieuze AI-speler, 'Master' geheten', won meer dan vijftig potjes op rij van de beste spelers van het bordspel Go. De games, die werden gespeeld op het online Go-platform Tygem, trokken wereldwijd de aandacht van mensen die benieuwd waren naar wie de AI heeft ontwikkeld. "Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat een menselijke speler zoveel potjes op rij zou kunnen winnen", aldus een bezoekers van Reddit.

Dat klopt, want Google blijkt achter Master te zitten. Het gaat om een verbeterde versie van Googles software met kunstmatige intelligentie, AlphaGo. De baas van Googles DeepMind-afdeling Demis Hassabis meldde dat op Twitter. De potjes waren bedoeld om het prototype te testen. "We zijn blij met de resultaten en wat wij en de Go-gemeenschap kan leren van sommige van de innovatieve en succesvolle zetten die de nieuwe AlphaGo-versie heeft gezet." Meerdere van de betrokken Go-spelers hebben bevestigd dat ze hadden beloofd pas achteraf te vertellen tegen wie ze hadden gespeeld.

Het Google-programma, AlphaGo, wist vorig jaar de achttienvoudig wereldkampioen Go Lee Sedol te verslaan. De overwinning was een flinke opsteker voor het onderzoek naar kunstmatige intelligentie. 

Go is bijzonder complex

Het spel, waarbij tegenstanders om beurten witte en zwarte steentjes neerleggen om de ander te omsingelen, is bijzonder complex. Een gemiddeld potje Go van 150 zetten kan tot meer uitkomsten op het bord leiden (10 tot de macht 170) dan er atomen in het universum zijn. Een groot verschil met bijvoorbeeld dammen of schaken waarbij het aantal mogelijke zetten veel beperkter is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s