OLED-alternatief van Samsung heet... QLED

OLED-alternatief van Samsung heet... QLED

04-01-2017 08:06 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Samsung wil de voordelen van OLED-tv's evenaren met een nieuwe techniek in zijn LCD-tv's. Maar de naam, QLED, zaait verwarring.

Samsung heeft een nieuwe technologie die de beeldkwaliteit van lcd-tv's verbetert gepresenteerd: QLED is de verwarrend naam van het vervolg op de quantum dot-technologie. Samsungs QLED gebruikt geen OLED-schermen, waarbij individuele pixels worden belicht, maar gebruikt een speciale laag over LCD-tv's heen. De nanokristallen over het scherm zorgen ervoor dat kleuren nauwkeuriger worden weergegeven.

Bij QLED gebruikt Samsung een verfijnd metalen materiaal. Het resultaat is dat Samsungs QLED-tv's 99 procent kleurreproductie bieden en een hogere helderheid en contrast ondersteunen. Ook blijft de weergave van alle kleuren volgens Samsung goed bij een hogere helderheid. De QLED-tv's hebben een maximale helderheid van 1500 tot 2000 cd/m2, wat bij de SUHD-tv's van vorig jaar nog maximaal 1000 cd/m2 was. Daardoor spatten de felle delen van het beeld, met name bij films met HDR, nog meer van het scherm. De QLED-tv's zouden ook minder reflecteren.

Samsung zag af van OLED

Samsung hoopt met de nieuwe technologie de voordelen van OLED wat betreft beeldkwaliteit evenaren voor een goedkopere prijs. Vanwege productieproblemen zag Samsung eerder af van het produceren van eigen OLED-tv's. Concurrent LG verkoopt al wel enkele jaren OLED-tv's, die duurder zijn dan LCD-tv's.

Bij OLED is anders dan bij LCD geen achtergrondverlichting nodig, doordat de individuele pixels zichzelf verlichten. Dat zorgt voor een hoge zwartwaarden en enorm groot contrast. Samsung voorziet zijn nieuwe Q7-, Q8- en Q9-series van de QLED-techniek. De nieuwe tv's komen in maart of april op de markt. De prijzen zijn nog niet bekend. 

Panasonic lanceert wél eigen OLED-tv

Panasonic heeft op de CES-beurs in Las Vegas zijn eerste OLED-tv met ultra-hd gepresenteerd, de TX-65EZW1004. Voor de speakers in de nieuwe tv heeft Panasonic samengewerkt met audiomerk Technics.

Mogelijk demonstreert ook Sony deze week tijdens de CES-techbeurs in Las Vegas een eigen OLED-tv.