Internetten is slechter voor het milieu dan vliegen

Internetten is slechter voor het milieu dan vliegen

22 december 2016 om 08:20
Laatste update: 27 april 2018 om 00:55

Je laptop is een stiekeme CO2-producent. Met deze tips beperk je de impact op het milieu.

Het einde van het jaar nadert. Traditioneel het moment om de grote lijnen van je jaar te evalueren en stil te staan bij belangrijke zaken. Hier hebben we één eye-opener van belang voor je: internetten is slecht voor het milieu. Over 3 jaar is de CO2-uitstoot van internet groter dan die van de luchtvaartindustrie. Weblog Voor de Wereld van Morgen legt uit hoe we bewuster kunnen omgaan met internet. 

Wat kunnen we doen? Niemand verwacht dat je à la minute je smartphone aan de kant legt en minder tijd achter een scherm doorbrengt. Maar je kunt wel zorgen dat wat je online doet zo min mogelijk impact op het milieu heeft. Zo is googlen een verborgen milieubelasting. Voor het voorspellen van wat het volgende woord van jouw zoekterm gaat zijn, wordt een flinke berg data doorgespit. Stap van Google over op zoekmachine Ecosia en beperk daarmee je impact. Dit Google-alternatief investeert zijn inkomsten in boomaanplant, en dus CO2-opname en meer goeds.

Tip 2: maak je inbox leeg. Niet alleen worden alle zoekopdrachten die ooit zijn gedaan opgeslagen in een datacentrum, maar ook al je ontvangen én verzonden e-mails. Van alles wordt een kopie bewaard op een server farm, zowel van verzender als ontvanger. Ook de nieuwsbrief die je nooit leest. Alleen Google heeft al meer dan 900.000 servers, die 260 miljoen Watt energie slurpen.

Datacenters

In algemene zin, beperk de data die een datacentrum voor jou bewaart. Is het echt noodzakelijk al die filmpjes, foto’s en documenten te bewaren? Die datacenters verstouwen nullen en enen met een CO2-uitstoot van 20 milligram per persoon per minuut. Met 3,42 miljard internetgebruikers die gemiddeld ruim 21 uur per week online zijn, genoeg om in 2020 een hogere CO2-uitstoot te veroorzaken dan de luchtvaartindustrie.  

Eigenaren en indirect makers van websites kunnen ook iets bijdragen. Kies bijvoorbeeld voor het Nederlandse hostingbedrijf Greenhost dat uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruikt en hun hostingstructuur optimaliseert voor minimaal energieverbruik. De datacenters die door deze hostingpartij gebruikt worden (zoals het eerste CO2-neutrale Nederlandse datacentrum Evoswitch) hebben vaak een milieuvriendelijker koelsysteem.

Lees meer over:

Deel via