Deze app herkent gezichten in real-time

Deze app herkent gezichten in real-time
8 december om 09:01
Laatste update: 27 april om 00:55

Handig of creepy? Dankzij de app Blippar weet je straks meteen hoe iemand heet.

Blippar kan al voorwerpen herkennen: richt de camera van je smartphone ergens op en de AR-app vertelt je wat het is. De volgende stap wordt het herkennen van personen: in real life en in foto's en video's, meldt de BBC.

Tijdens een demonstratie liet één van de oprichters van Blippar, Omar Tayeb, zien hoe de app in een tijdschrift Hillary Clinton en Michael Fassbender herkende. En ook met bewegend beeld van Boris Johnson had Blippar geen enkele moeite. Op dit moment heeft Blippar 70.000 celebs geïndexeerd. Kom je hen tegen, op straat of in een tijdschrift, dan levert de app er ook nog informatie uit Wikipedia en links naar hun profielen op sociale media bij.

Maar Blippar zal zich niet beperken tot het herkennen van beroemdheden. Gebruikers zullen binnenkort ook foto's van zichzelf kunnen uploaden. Handig dat vreemden op een feestje straks hun telefoon op je kunnen richten en meteen weten wie je bent en wat je Facebook-profiel is? Of toch gewoon eng?

Opt-in

Volgens Blippar is het vooral handig. Volgens Tayeb is de dienst 'opt-in': alleen als je je foto zelf toevoegt, word je herkend. Behalve dan als je één van die 70.000 beroemdheden bent. Dan geldt er een opt-out en moet je Blippar vragen of ze de gezichtsherkenning in jouw geval willen uitzetten.

Lees meer over:

Deel via