Bitcoin-dienst moet transactiegegevens delen met belastingdienst

Bitcoin-dienst moet transactiegegevens delen met belastingdienst

01-12-2016 10:01 Laatste update: 27-04-2018 01:26

De bitcoin-dienst Coinbase moet alle gegevens over transacties in 2014 en 2015 overdragen aan de Amerikaanse belastingdienst.

Dat heeft een federale rechter van het Northern California District Court bepaald naar aanleiding van een verzoek van de belastingdienst, meldt The Verge. Coinbase heeft al aangekondigd een eventuele dagvaarding van de belastingdienst via de rechter te zullen aanvechten. 

De belastingdienst wil de transactiegegevens hebben voor een onderzoek naar mogelijke belastingfraude. Amerikanen zijn verplicht om eventuele winsten die ze boeken met de handel in bitcoins aan te geven, maar de belastingdienst vermoedt dat dat maar mondjesmaat gebeurt.

Bitcoin-transacties zijn zichtbaar in de het publieke grootboek van de munt. In de meeste gevallen is echter volstrekt onduidelijk wie er achter de betreffende transacties zit. Coinbase beschikt wel over de naam- en adresgegevens van de bitcoin-gebruikers die een portemonnee bij de dienst hebben. Op basis van die gegevens wil de Amerikaanse belastingdienst achterhalen wie de belastingen heeft ontdoken.

Gevaarlijk precedent

De stap van de belastingdienst heeft tot de nodige kritiek geleid binnen de bitcoin-gemeenschap. De belastingdienst werpt nu een sleepnet uit om zonder andere aanwijzingen zoveel mogelijk belastingontduikers te kunnen opsporen, zo is de kritiek.

"Amerikanen zouden geschokt reageren als de belastingdienst een financiële instelling zou vragen om alle namen, adressen en transactiegegevens van miljoenen consumenten zou opvragen omdat er mogelijk enkele fraudeurs tussen zouden zitten. Toch is dat precies wat de belastingdienst nu doet", schrijft Jerry Brito van Coin Center.

Volgens Brito schept de actie van de belastingdienst een gevaarlijk precedent. "Op deze manier is het een kwestie van tijd voordat de belastingdienst ook alle gamers of iedereen die wel eens iets op eBay koopt op verkoopt, op de korrel neemt."