Verkoopverbod dreigt voor games als FIFA 18 en Dota 2

Verkoopverbod dreigt voor games als FIFA 18 en Dota 2

19-04-2018 14:22 Laatste update: 26-04-2018 12:00

Games met zogeheten lootboxes zijn in strijd met de Nederlandse gokregels. De gamemakers kunnen een boete of verkoopverbod krijgen.

Dat zegt de Kansspelautoriteit. De autoriteit onderzoekt sinds november de zogenoemde lootboxes: virtuele 'schatkistjes' in games die voor echt geld te koop zijn. De inhoud van die lootboxes is vaak onbekend, en in sommige games kunnen de schatkistjes of de inhoud daarvan worden doorverkocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor games als FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's BattleGrounds en Rocket League.

De Kansspelautoriteit noemt zelf nog geen overtredende games bij naam. Wel zijn de makers van de overtredende games op de hoogte gebracht. Zij krijgen tot 20 juni de tijd om hun games aan te passen. Vanaf dat moment gaat de autoriteit handhavend optreden.

Mogelijk verkoopverbod

Handhaving kan een boete zijn, maar ook een verkoopverbod op een volledige game is niet uitgesloten. De Kansspelautoreiteit heeft ook kritiek op zes andere games, hoewel die geen lootboxes hebben die verhandeld kunnen worden. Maar omdat de inhoud van de lootboxes onbekend is, kan het kopen ervan volgens de Kansspelautoriteit "mogelijk verslaving in de hand werken". Spelers die een bepaald voorwerp in een game willen hebben, moeten immers op de gok veel lootboxes kopen.

Ook heeft de autoriteit kritiek op de visuele effecten van het openen van lootboxes. Vaak gaat gepaard met flitsende effecten en feestelijke geluiden, zaken die zouden inspelen op de verslavingsgevoeligheid van vaak jonge spelers.

Nieuwe wet staat online gokken toe

Ondertussen worden de wetten rond online kansspelen juist nu hervormd. De Eerste Kamer buigt zich over een nieuwe wet die de regels rond kansspelen moet moderniseren. Dat wetsvoorstel staat digitaal gokken toe.

Maar ook in Europa wordt gewerkt aan een wet, die mogelijk de landelijke bepalingen weer overstemt. Daarmee blijft het uiteindelijke lot van de overtredende games vooralsnog onbekend.


Lees ook:

EA zet microtransacties in Star Wars-game uit na ophef

Belgische minister wil lootboxes in games verbieden

Apps met lootboxes moeten winkans melden van Apple