Deze Delftse startup haalt stroom uit wifi

Deze Delftse startup haalt stroom uit wifi

14-11-2016 20:23 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De startup Nowi haalt stroom uit de elektromagnetische straling van wifi-signalen en laadt daar apparaatjes mee op.

De sensor van de startup Nowi meet de temperatuur en doet dat helemaal zonder batterijen of elektriciteitskabels. Plug & forget, noemt de startup uit Delft dat. Het idee om uit draadloze signalen stroom te halen is niet nieuw, maar Nowi wil het eindelijk echt bruikbaar maken. Zo kunnen bedrijven netwerken van sensoren inzetten, zonder dat ze onderhoud nodig hebben, zegt Nowi-ceo Simon van der Jagt in Bright TV.

"We kunnen de elektromagnetische golf van wifi omzetten naar een klein stroompje en dat gebruiken we om de sensor te voeden. Als je in een gebouw duizenden sensoren hebt, dan wil je niet dat je om de paar maanden alle batterijtjes uit die sensoren moet vervangen", zegt Van der Jagt. Samen met Omar Link wonnen de twee oud-studenten van de TU Delft onlangs een prijs voor de beste innovatie voor het Internet of Things. Het geheim van de startup is een speciale antenne, zo demonstreerde Van der Jagt in Bright TV:

Ook voor consumenten

Hoewel de startup zich in eerste instantie richt op de zakelijke markt, zijn er ook toepassingen van de technologie voor consumenten. Zo wil Nowi uiteindelijk ook met een sensor komen die is te koppelen aan een slimme thermostaat. Van der Jagt verwacht dat ook fitnesstrackers met zijn technologie draadloos van stroom zijn te voorzien. In een later stadium wil Nowi ook stroom halen uit de signalen van de mobiele 3G- en 4G-netwerken. Een grote Nederlandse telecomprovider zou al interesse hebben getoond.