Facebook stopt tijdelijk met verzamelen WhatsApp-data

Facebook stopt tijdelijk met verzamelen WhatsApp-data

08-11-2016 18:05 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Facebook verzamelt tijdelijk geen data van Europese WhatsApp-gebruikers, na bezwaren van privacywaakhonden.

Er wordt nog steeds data gedeeld tussen Facebook en WhatsApp, maar dan alleen om spam te bestrijden, zo bevestigt Facebook. De verzamelde informatie over WhatsApp-gebruikers wordt voorlopig niet voor commerciële doeleinden gebruikt.  Het is onduidelijk hoe lang Facebook stopt met het verzamelen van gegevens over WhatsApp-gebruikers. Het bedrijf is in gesprek met de Artikel 29-werkgroep, bestaande uit de Europese privacywaakhonden. De privacyautoriteiten komen volgende week bijeen om te praten over WhatsApp.

De Artikel 29-werkgroep zei al eerder dat WhatsApp moet stoppen met het delen van data met moederbedrijf Facebook totdat er schriftelijk antwoord is gegeven op hun vragen. Daaraan geeft WhatsApp nu gehoor, die bevestigt dat het de vragen van de Artikel 29-werkgroep heeft ontvangen.

Wat deelt WhatsApp met Facebook?

Het gaat vooral om de telefoonnummers waarmee je appt. WhatsApp stuurt deze informatie door naar Facebook, dat er profielen aan koppelt. Op die manier weet Facebook met wie je communiceert en kan het bedrijf relevantere advertenties tonen. Stel: je appt veel met je ouders en wat vrienden die toevallig de Facebook-pagina van Coca-Cola hebben geliket. Dan kan Facebook je een advertentie tonen voor Coca Cola, omdat je daar mogelijk in geïnteresseerd bent. 

Facebook en WhatsApp zeggen dat er heel weinig data tussen beide diensten wordt gedeeld. Daarnaast stelt het bedrijf dat het 'zich blijft openstellen' om met de privacywaakhonden 'samen te werken en hun vragen te beantwoorden'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s