YouTube ondersteunt beeldtechniek HDR voor beter beeld

YouTube ondersteunt beeldtechniek HDR voor beter beeld

08-11-2016 15:09 Laatste update: 27-04-2018 01:57

YouTube ondersteunt nu ook beeldtechniek HDR, die moet zorgen voor video’s met hoger contrast en meer kleuren.

HDR is samen met 4K de meest veelbelovende beeldtechniek die op dit moment zijn weg naar de huiskamers vindt. Veel 4K-tv’s ondersteunen ook HDR, net als bijvoorbeeld de nieuwe PS4 Pro. Ook de nieuwe Chromecast Ultra biedt 4K en HDR, en dan kan Google’s videodienst niet achterblijven. Daarom ondersteunt ook YouTube nu video’s in HDR.

De afkorting staat voor High Dynamic Range en vooral fotografen kennen die term al jaren. HDR-beelden hebben een hoger contrast dan reguliere beelden en kunnen tegelijkertijd felle als donkere onderdelen in laten zien zonder dat het één het ander wegdrukt. Zo zie je details in de schaduw die zwart in plaats van donkergrijs is, en zijn lichte delen fel maar niet overbelicht. Bovendien zijn kleuren bij HDR wat verzadigder en is het kleurpallet groter.

YouTube-gebruikers kunnen zulke video’s nu uploaden en ze zijn te bekijken via zowel Chromecast Ultra als alle SUHD en UHD-tv’s die Samsung die jaar heeft uitgebracht. De samenwerking wordt de komende tijd naar meer apparaten uitgerold. HDR wordt dan automatisch gekozen, zoals YouTube nu ook al zelf de hoogste resolutie uitzoekt.