Gevaren van Internet of Things: kun je je broodrooster nog vertrouwen?

Gevaren van Internet of Things: kun je je broodrooster nog vertrouwen?

26-10-2016 12:11 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Job Strijker

Op de Dutch Design Week in Eindhoven stellen ontwerpers de gevaren van het Internet of Things aan de kaak, op speelse wijze.

Al je apparaten, en steeds meer voorwerpen, zijn met elkaar verbinden. Dat kan heel handig zijn, maar er zijn ook allerlei gevaren. “Er gebeuren veel dingen op de achtergrond waar consumenten niet mee bezig zijn, maar wel zouden moeten zijn”, zegt ontwerper Jan Belon van JustThings. Op de expositie van Devious Devices wordt op een humoristische manier gekeken naar de gevaren van IoT. Zo staat er op de expositie een broodrooster, die eerst aanleert wat voor jou de perfecte toast is. Wanneer hij deze perfecte toast heeft gevonden, moet je plotseling extra gaan betalen. 

De ontwerpers van expositie SETUP laten zien dat mensen steeds meer worden beoordeeld via een puntensysteem. Wanneer je gezond leeft, in een goede wijk woont en je kachel niet te hoog zet, krijg je bijvoorbeeld punten. Dit heeft alles te maken met IoT, en ook hier zochten ze een uiterste op om de gevaren duidelijk te maken. Zo kun je een kopje koffie bestellen, alleen de smaak van de koffie is afhankelijk van de buurt waarin je woont. Je geeft je postcode op en als je uit een welvarende buurt komt, krijg je een lekker kopje koffie. Als je uit een minder welvarende buurt komt, krijg je lauwe, waterige koffie. Bekijk hieronder onze reportage uit Eindhoven:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor meer reportages en alle Uitpakparty's.