Delftse startup laadt apparaten draadloos op via wifi

Delftse startup laadt apparaten draadloos op via wifi

24-10-2016 15:47 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De Nederlandse startup Nowi gebruikt wifi om slimme apparaten draadloos van energie te voorzien.

In wifi-signalen zit een klein beetje energie verstopt. Deze elektromagnetische signalen haalt Nowi uit de lucht, die met een apparaatje worden omgezet in stroom. Voor hun innovatie hebben Simon van der Jagt en Omar Link, oud-studenten van de TU Delft, dit weekend een prijs gewonnen voor de beste innovatie voor het Internet of Things.

Nowi maakt sensoren die verbinden met wifi-netwerken en op die manier van stroom worden voorzien. De sensoren hebben dus geen batterijen nodig, zolang ze met wifi zijn verbonden, hebben ze stroom. De sensoren slaan ook wat energie op, zodat ze ook zonder wifi nog een tijdje blijven werken. De sensor waar Nowi nu aan werkt, is een temperatuursensor. Die is voornamelijk interessant voor bedrijven, denkt Van der Jagt: "In grote bedrijfspanden hangen vaak duizenden temperatuursensoren. Daarvan moet je om het halfjaar het batterijtje vervangen. Bij ons product niet. Dat scheelt niet alleen tijd en kosten, het is ook nog eens beter voor het milieu."

De technologie van Nowi werkt specifiek met kleine apparaatjes, zoals een sensor voor de temperatuur, bewegingen of de luchtkwaliteit. De technologie is bijvoorbeeld niet geschikt voor slimme koelkasten. "Maar ik denk dat fitnesstrackers in de toekomst ook via draadloze signalen als wifi van stroom worden voorzien", zegt Van der Jagt.

Binnenkort ook 3G- en 4G-signalen

Volgens Van der Jagt kan er uit alle draadloze signalen energie worden gehaald. Zo wil Nowi in de toekomst ook stroom halen uit 3G- en 4G-netwerken. Op die manier moet een product als de fitnesstracker overal in Nederland van stroom worden voorzien, en hoef je hem nooit meer op te laden.

Inmiddels zijn er al verschillende partijen geïnteresseerd in de technologie van Nowi, waaronder een 'grote Nederlandse telecomprovider'. Dit zijn bedrijven die de technologie als project afnemen, en op die manier financiert Nowi zijn onderzoek. Een investeringsronde staat gepland voor het einde van het jaar.

In de eerste helft van volgend jaar wil Nowi zijn temperatuursensor die werkt op basis van wifi uitbrengen. Uiteindelijk komt dit product ook te koop voor consumenten, zodat je de sensor kan koppelen met je slimme thermostaat. "Maar we focussen ons eerst op de zakelijke markt. Daar kunnen we met grote aantallen voor verandering zorgen."