© Sjoerd Eickmans (Creative Commons)

Dutch Design Week: social design en lowtech

Dutch Design Week: social design en lowtech

23-10-2016 19:59 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Redactie Bright

De Dutch Design Week is weer begonnen. In Bright Ideas zet designcriticus Jeroen Junte de highlights onder de ontwerpen en expo's op een rij.

De cijfers spreken voor zich. Een kwart miljoen verwachte bezoekers. Ruim 2500 exposerende deelnemers, verdeeld over 100+ locaties in Eindhoven. Dan zijn er nog 200 seminars, lezingen en workshops en een muziekprogramma met 60 concerten. Totale duur: negen dagen. Duidelijk, de Dutch Design Week die vrijdag 21 oktober van start is gegaan in Eindhoven, is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend event.

Toch is het niet de omvang maar diversiteit die DDW zo interessant maakt, schrijft Jeroen Junte in ons webmagazine Bright Ideas. Te zien zijn zowel highprofile design als het overbekende sloophoutmeubilair van Piet Hein Eek en hightech innovaties als VR-brillen maar ook zelfgeknutselde 3D-printers van jonge ontwerpers in gekraakte werkplaatsen. Vooral met dat laatste – jong talent dat er vrijelijk op los experimenteert – profileert DDW zich.

Het hebben van zo'n herkenbaar profiel is tegenwoordig onmisbaar: er zijn internationaal al meer designweeks dan er weken in het jaar jaar. Alleen al tegelijk met DDW zijn er Design Days Dubai en de Tokyo Design Week (Beijing Design Week is dan net afgelopen). Wie gelikte designlampen of marmeren pronkstukken zoekt, kan beter naar Dubai. Wel te zien in Eindhoven is innovatief en experimenteel design dat inspeelt op maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid, digitalisering of robotisering. Kenmerkend is ook de optimistische kijk: op DDW heerst een rotsvast geloof dat design en innovatie bijdragen aan een betere wereld. Lees ons overzicht van de highlights van DDW in Bright Ideas. We hebben ook een speciale Tech-route samengesteld van het 'brightste' van DDW, te zien tot en met 30 oktober in Eindhoven. 

Lees het hele artikel over DDW gratis in Bright Ideas

Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine. Een jaar lang toegang kost slechts 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.

Verder in editie 64 van Bright Ideas:

Vliegende auto's: ze komen eraan

Alles rond vliegende auto's lijkt in een stroomversnelling te komen. De prijs is nog wel een probleem. Bij het Nederlandse Pal-V is de eerste commerciële vliegende auto al te reserveren. "Rijdend accelereert een Pal-V als een sportauto."

Droneracing neemt een vlucht

De prijzenpotten voor droneracing groeien en tv-zenders willen zelfs de wedstrijden gaan uitzenden. Maar de drone-sport staat nog in de kinderschoenen.

Verander jezelf met hulp van Lego

Met Lego kun je alles maken. En met Lego Serious Play kun je er zelfs je slechte gewoontes mee veranderen.

Samenwerken met de machines

Ook tal van hooggeschoolde banen verdwijnen uiteindelijk door technologie, stelt futurist Martin Ford. En de banen waarin mensen in de overgangsfase moeten samenwerken met machines en algoritmes zullen onaangenaam of zelfs 'ontmenselijkend' zijn.

Grand Gear: Nintendo Switch en DJI Mavic

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen.

Alle Bright Ideas-artikelen lezen? Meld je aan op ideas.bright.nl