Leger VS wil blockchain gebruiken voor beveiliging

Leger VS wil blockchain gebruiken voor beveiliging

12-10-2016 18:01 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Ook het Amerikaanse leger heeft nu interesse voor de blockchain. De technologie zou moeten helpen bij het buiten de deur houden van hackers.

DARPA, de onderzoekseenheid van het Amerikaanse leger, financiert onderzoek om uit te vinden of de blockchain kan helpen bij het beveiligen van gevoelige gegevens, meldt Quartz. De blockchain heeft bekendheid verworven als het systeem achter de virtuele munt Bitcoin en trekt de afgelopen jaren de aandacht van tal van ontwikkelaars die hopen de software ook voor andere doeleinden te kunnen gebruiken.

De blockchain is volgens de fans van het systeem bij uitstek geschikt om het eigendom van zaken vast te leggen: van virtuele munten en aandelen tot lappen grond en muziek. Een ander voordeel van de blockchain waarvoor DARPA interesse heeft, is dat het systeem precies vastlegt wanneer bepaalde gegevens zijn aangepast.

Kasteel

Volgens Timothy Booher van DARPA is die eigenschap bij uitstek geschikt voor de beveiliging van gegevens. Tegenover Quartz trekt hij de vergelijking met een kasteel, dat je kunt beveiligen door de ommuring zo hoog mogelijk te maken, om zo te voorkomen dat er iemand binnendringt. Maar voor de Amerikaanse Defensie is het minstens zo belangrijk om te weten of er (ondanks alle beveiliging) iemand is binnengedrongen en wat die indringer vervolgens heeft uitgespookt.

Booher hoopt dat het dankzij de blockchain mogelijk wordt om vast te stellen of een hacker bijvoorbeeld wijzigingen heeft aangebracht in een database. Ook kan de technologie gebruikt worden om te zien in welke informatie een indringer bovengemiddelde interesse heeft.

Russische overheid

Security is de afgelopen maanden in de VS een belangrijk politiek thema geworden, na enkele hacks die veel aandacht hebben gekregen. Zo wist Wikileaks de hand te leggen op mails die afkomstig zijn van de Democratische partij. De regering-Obama is ervan overtuigd dat de Russische overheid bij die hack betrokken is.