Ligfiets waarop je voorover ligt

Ligfiets waarop je voorover ligt

15-10-2016 09:47 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Op deze ligfiets, genaamd Bird of prey, lig je voorover. Veiliger en sneller, zegt de maker.

Waar je op een normale fiets voorover op een zadel zit en met je gewicht op je armen leunt, en op een ligfiets op je billen zit met je rug tegen een zitje, pakt deze fiets het anders aan. Je ligt op je buik. Bird of prey noemt maker John Aldridge zijn fiets. Hij noemt hem roofvogel, omdat die ook aerodynamisch zijn.  

Aldridge noemt zijn ligfiets de snelste op aarde, maar dan heeft hij deze AeroVelo van 137 km/uur nog niet gezien. Maar waar hij wel gelijk in heeft, is dat hij zo liggend veel minder luchtweerstand heeft. Zijn topsnelheid was 70 km/uur, weliswaar bergaf, maar ook dat moet je frame maar zonder al te veel wiebelen aankunnen en hier ligt het zwaartepunt veilig laag. Hij is een man op leeftijd en passeert op zijn zelfontworpen fiets vele racefietsers. 

In de ogen van de Amerikaan moet fietsen veel veiliger worden. Zelf is hij al meerdere keren ‘levensgevaarlijk’ over zijn stuur gekukeld. Dat kan hem met deze fiets niet meer gebeuren. In een noodstop vlieg je niet voorover en bovendien heeft hij een kortere remweg dan een gewone racefiets. Hij kost 4800 dollar.

En hoe zit het met zadelpijn? Zover kun je niet voorover zitten op een normaal zadel. Op de fiets van Aldridge lig je dan ook met je heupen op twee platte zadels. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s