Thuisbatterijen vormen samen backup voor stroomnet

Thuisbatterijen vormen samen backup voor stroomnet
30 september 2016 om 10:17
Laatste update: 27 april 2018 om 02:59

Een nieuw netwerk van thuisaccu's moet duurzame reservecapaciteit voor het Nederlandse stroomnet bieden.

CrowdNett is een nieuw netwerk bestaande uit Tesla-thuisbatterijen, waar onder meer energie van zonnepanelen mee wordt opgeslagen. Eneco maakte CrowdNett vrijdag bekend. Het energiebedrijf werkt hiervoor samen met Tesla, SolarEdge en Ampard.

CrowdNett moet extra reservecapaciteit bieden voor het Nederlandse stroomnet. De landelijke netbeheerder TenneT kan die capaciteit gebruiken om pieken en dalen in het netwerk op te vangen. TenneT koopt de extra capaciteit nu nog vooral in bij gas- en kolencentrales. Eneco geeftde vergoeding die de netbeheerder betaalt voor de reservecapaciteit door aan de eigenaren van thuisbatterijen. Daardoor wordt het bezit van zo'n batterij aantrekkelijker. Eigenaren van Powerwalls krijgen 450 euro per jaar uitgekeerd voor het beschikbaar stellen van de batterij. "Dat bedrag garanderen we voor minimaal 5 jaar", aldus Eneco.

Tesla Powerwall

Eneco bouwt het netwerk voorlopig op met 400 Tesla Powerwalls, die het zelf aanbiedt. Er zijn ook allerlei andere thuisbatterijen te koop in Nederland, zoals een model van Mercedes-Benz. SolarEdge en Ampard maken de omvormers en hard- en software waarmee de batterijen in CrowdNett op afstand zijn aan te sturen. Ampard biedt in Zwitserland sinds kort al een soortgelijk netwerk van thuisbatterijen aan. Eneco zoekt in eerste instantie 400 huishoudens.

Lees meer over:

Deel via