6 obstakels die Musk moet overwinnen voor we naar Mars kunnen

6 obstakels die Musk moet overwinnen voor we naar Mars kunnen

29-09-2016 17:40 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Een greep uit de problemen waarvoor Elon Musk nog een oplossing moet verzinnen voordat de Mars-missies van start kunnen gaan.

Allemaal mooi en aardig, die plannen van Elon Musk om naar Mars te gaan. Maar voor het zover is moeten er nog wel een paar obstakels worden overwonnen. 

1. Straling

Tijdens hun reis naar Mars worden astronauten blootgesteld aan een ongezonde hoeveelheid straling - die de kans op het ontwikkelen van kanker flink verhoogd. Bij een hoge blootstelling kunnen Mars-reizigers bovendien stralingsziekte krijgen tijdens de trip. De gevaren daarvan kunnen enigszins worden ondervangen met schilden in het ruimtevoertuig, maar volgens NASA er nog veel werk te verzetten voordat een reis naar Mars veilig kan worden afgelegd.

En dan is er nog de straling op Mars zelf. Op de aarde wordt de meeste straling uit de ruimte afgevangen door het magnetisch veld rondom de aarde. Vervolgens absorbeert de atmosfeer ook nog de meeste stralingsdeeltjes die toch door de magnetosfeer zijn gekomen. Op Mars is de natuurlijke bescherming een stuk beperkter en word je constant blootgesteld aan flinke hoeveelheden straling: een flink probleem als je, eenmaal aangekomen op de rode planeet, een ommetje wil maken buiten het ruimtevoertuig.

2. Psychische gevolgen

Tijdens de reis en op Mars zullen de astronauten vermoedelijk steeds heel dicht op elkaar zitten - er is immers maar een kleine ruimte waar je relatief veilig bent voor de gevaren van de straling. Hoewel Musk denkt dat het mogelijk is om in drie tot vijf maanden naar Mars te vliegen, zal de reis volgens NASA op zijn minst een halfjaar duren. Bewoners van het Big Brother-huis hadden doorgaans maar een paar dagen nodig om elkaar in de haren te vliegen. Ruzies en irritaties kunnen grote psychische gevolgen hebben - zeker als je niet makkelijk weg kunt.

3. Gezondheidsproblemen

En wat te denken van andere gezondheidsproblemen? Gaan er dokters mee op de Mars-vluchten? Is er een operatiekamer aan boord van het ruimtevoertuig? Zijn er medicijnen en andere medische hulpmiddelen aan boord? En welke dan? En hoelang blijven die goed?

4. Gewichtloosheid

De gewichtloosheid tijdens de trip naar Mars zorgt ervoor dat mensen minder sterke botten en spieren krijgen. Hoewel astronauten nu veel sporten om deze effecten tegen te gaan, komen ze toch zonder uitzondering verzwakt terug op aarde. Zo duurde het bij André Kuipers wel even voor hij na zijn terugkeer weer normaal kon lopen.

5. Terugkeer

Eenmaal aangekomen op Mars willen de astronauten wellicht ook weer terug naar aarde. Hoewel de zwaartekracht op Mars een stuk minder sterk is dan op aarde, is er toch nog altijd een flinke raket nodig om weer weg te komen van de planeet. Het meenemen van een raket en de benodigde brandstof is erg lastig. Elon Musk stelt daarom voor de brandstof op Mars te produceren.

6. Eten

Hoe gaan astronauten zich voeden tijdens hun verblijf op Mars? De grond op de rode planeet bevat giftige perchloraten, hetgeen betekent dat de aarde eerst moet worden gezuiverd voordat er iets op kan worden verbouwd.

Lees ook: Elon Musk, een man met een missie