Drijvende pijp zuivert zeewater én biedt fraai uitzicht

Drijvende pijp zuivert zeewater én biedt fraai uitzicht

21-09-2016 17:22 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Dit spectaculaire met zonnepanelen bedekte bouwwerk in de vorm van een pijp kan van zeewater schoon drinkwater maken.

Kunst, technologie en architectuur komen samen in deze prachtige drijvende pijp. Het bouwwerk, dat voor de kust van Californië ontworpen is, kan miljarden liters drinkwater maken met behulp van oceaanwater en zonne-energie. Het drinkwater wordt uit de oceaan gehaald door middel van elektromagnetische ontzilting.

Daarvoor wekken de fotovoltaïsche panelen, die de buis zijn futuristische uiterlijk geven, 10.000 MWh op waarmee dan 4,5 miljard liter drinkwater word gemaakt. Het zeewater wordt opgepompt om door een elektromagnetisch filter te gaan, waar het zout en ander onzuiverheden uit het circulerende water wordt gehaald. 

Dat de drinkwaterfabriek niet alleen noemenswaardig is om zijn functie, maar ook om zijn uiterlijk hebben de architecten goed begrepen. De drijvende pijp kan bezocht worden om even te ontspannen en biedt panoramisch uitzicht op de oceaan. Hoewel je natuurlijk ook naar de techniek mag kijken.

Ontwerpwedstrijd

De pijp is een inzending van Khalili Engineers uit het Canadese Vancouver, Canada, voor het jaarlijkse Land Art Generator-initiatief, een internationale ontwerpwedstrijd voor de gebouwde vorm van de infrastructuur van energie. In oktober wordt de winnaar bekend.