Instagram laat je nu verboden woorden instellen

Instagram laat je nu verboden woorden instellen

13-09-2016 09:56 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Instagram-gebruikers kunnen nu zelf een lijst met verboden woorden aanmaken. Reacties met die woorden verschijnen dan niet.

Door naar het Instagram-profiel te gaan en rechtsboven op het instellingenicoontje te drukken kom je bij de sectie voor reacties. Die is nog niet voor alle Nederlandse gebruikers zichtbaar: Instagram zegt dat de functie nog wordt uitgerold. Onder het kopje reacties kun je de functie inschakelen om aanstootgevende reacties te weren. Daaronder vind je een veld waarin je aanstootgevende woorden kunt typen. "Verschillende soorten mensen noemen Instagram hun thuis, maar soms kunnen reacties op hun posts onaardig zijn", schrijft Instagram-ceo Kevin Systrom.

Tegen pesten

De functie is onder andere handig als een scholier wordt gepest via Instagram. Je kunt dan eigenhandig scheldwoorden blokkeren. Hetzelfde geldt voor racistische, seksistische en andere vervelende reacties op foto's en video's. De reacties die één van de door jou gekozen woorden bevatten, worden automatisch verborgen.

"We weten dat tools niet de enige oplossing zijn voor dit complexe probleem", zegt Systrom. Dat klopt: je kunt het woord 'slet' blokkeren, maar s l e t kan natuurlijk nog wel. Maar de optie geeft gebruikers wel wat meer controle, naast het blokkeren van reacties en accounts en het melden van pesterijen. "Samen kunnen we eraan werken dat Instagram een veilige plek voor zelfexpressie blijft."